Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Štát mali obrať o desiatky miliónov eur. NAKA z megapodvodov obvinila šesť mužov
Zdielať na

Štát mali obrať o desiatky miliónov eur. NAKA z megapodvodov obvinila šesť mužov

BRATISLAVA / Machinácie so štátnymi zákazkami v desiatkach miliónov eur. Národná kriminálna agentúra obvinila šesť mužov, ktorí aj s kumpánmi mali roky oberať štát o peniaze prevažne v Bratislavskom a Nitrianskom kraji.

Zločinecká skupina sa vraj obohacovala na zákazkách pre Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, ale aj pre ministerstvo vnútra. Minimálne od roku 2015 do začiatku roka 2021. Podľa informácii, ktoré má TV JOJ, mala ovplyvňovať priebeh verejného obstarávania. Pri prvej spomínanej inštitúcií išlo o dodania vyvolávacieho systému a doplnenia vybavenia pre úrady. "ÚPSVaR nebude vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, respektíve zásah, poskytovať bližšie informácie. ÚPSVaR poskytuje maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní pri vyšetrovaní," znie stanovisko ústredia.

Na ministerstve vnútra malo ísť o zákazky technických zariadení, ako sú napríklad počítače, servery či softvér. Aj pri zaobstarávaní rovnošiat pre policajtov a príslušníkov finančnej správy i nákupe súprav povodňovej záchrannej služby pre hasičské jednotky a taktiež špeciálnych cisterien.

Policajná akcia s krycím názvom Vata 2 nadväzovala na vlaňajší zásah kukláčov. NAKA vtedy preverovala verejné obstarávania IT zákaziek, ktoré sa konali v utajenom režime na rezorte vnútra. Zatiaľ polícia obvinila šesť ľudí z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, troch z nich aj zo zločinu zosnovania zločineckej skupiny. Tí mali podľa informácií, ktoré má TV JOJ k dispozícii, zastávať stredný stupeň riadenia skupiny. Nad nimi boli zatiaľ presne nekonkretizované osoby, ktoré v tom čase zastávali riadiace funkcie na ministerstve vnútra a ÚPSVaR.

Polícia k prípadu zatiaľ poskytla len stručné stanovisko. "Naďalej pokračujeme vo vykonávaní procesných úkonov, preto bližšie informácie nebudeme v tejto chvíli poskytovať," uviedol hovorca ich prezídia Michal Slivka. V kauze figuruje aj známy podnikateľ Peter Petrov prezývaný Tiger. Spolu s ostatnými obvinenými údajne mal na starosti tok peňazí cez desiatky firiem, ktorých konateľmi boli prevažne biele kone.

Petrov mal po nariadení vyššie postavených obvinených na starosti "vatu" vybrať v hotovosti. Z nej si podľa uznesenia nechal pre seba a nižšie postavených v skupine 5 percent. Ako príklad uvedieme jeden z ich údajných kšeftov - projekt špeciálneho cisternového auta, ktoré dodávali v rokoch 2018 až 2020 v sume 41 727 000 eur. Z toho "vata" pre skupinu bola 9 000 000 eur. Peniaze z takýchto kšeftov vraj posielali ďalej v hotovosti zabalené v škatuliach, napríklad od šampanského. Často mali pretiecť cez zahraničie a v hotovosti v rôznych krajinách. Napríklad z Maďarska ich údajne odovzdávali na Slovensko Číňania. Podľa výpovede svedkov v uznesení mali peniaze smerovať k vyššie postaveným ľuďom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy