Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nové zistenia v prípade: Muž, ktorý náhodným výstrelom usmrtil mladú mamičku, na súde prehovoril
Zdielať na

Nové zistenia v prípade: Muž, ktorý náhodným výstrelom usmrtil mladú mamičku, na súde prehovoril

TRENČÍN / V prípade streľby v Čachticiach, pri ktorej minulý týždeň prišla o život mladá mamička, sme sa vo štvrtok, 28. septembra dozvedeli nové informácie. Krajský súd v Trenčíne sa zaoberal sťažnosťou prokurátora, ktorému sa nepozdáva prepustenie obvineného na slobodu. 48-ročný Patrik, ktorý náhodným výstrelom z loveckej pušky usmrtil ženu, na súde prehovoril o tragédii.

"Mne je toho skutku veľmi ľúto, ja viem, že to bolo z mojej strany veľmi veľmi zlé, čo som urobil a viem, že ani do budúcnosti sa s tým nijako nevyrovnám," povedal obvinený Patrik. Sám iba v sprievode obhajcu a na pohľad zronený. Takto prišiel na Krajský súd v Trenčíne 48-ročný Patrik obvinený z prečinu usmrtenia 30-ročnej Lucie.

Mladú mamičku zasiahol z guľovnice vystrelený náboj, ktorý prerazil dve okná vzdialené od seba 120 metrov, trafil vodovodnú batériu, aby sa napokon zaboril do hrude v kuchyni stojacej ženy. "Neviem, ako by som mohol odčiniť to, čo sa stalo. Veľmi ma to trápi, chcel by som sa aspoň nejakou formou ospravedlniť, čo som už poslal aj list pozostalým," dodal Patrik.

Obvinený vypovedal, že v skrini mal päť legálne držaných zbraní, pričom guľovnicu, z ktorej padol vystrel, nepoužil už dva roky. Podľa neho nebol na nej namontovaný puškohľad, a teda verziu, že mamičku sledoval, popiera. "Stál v strede izby, obtiahol zbraň prvýkrát a náboj vypadol bez problémov. Otočil sa smerom k vypadnutému náboju a súčasne zasúval ďalší náboj, ktorý nedosadol dobre, silnejšie dotlačil, až sa záver zatvoril a vtedy vyšla rana," ozrejmil predseda súdneho senátu.

"Má výčitky svedomia, prezentoval to aj dnes na dnešnom verejnom zasadnutí, bohužiaľ, bude sa s tým musieť zmieriť," objasnil Viliam Parák, obhajca obvineného. Prokurátor žiadal pre Patrika väzobné stíhanie a po tom, ako ho prvostupňový súd pustil na slobodu, podal sťažnosť. Ani odvolací senát však dôvody na preventívnu ci kolúznu väzbu nenašiel. "Sťažnosť prokurátora sa zamieta, pretože nie je dôvodná," dodal predseda súdneho senátu.

Predseda odvolacieho senátu vo svojom odôvodnení poukázal na to, že väzba nemá nič spoločné s trestom a pripomenul, že stále platí prezumpcia neviny. "Ani náznak toho, žeby malo ísť o úmyselne konanie, sám prokurátor hovorí, že sú to len jeho dohady v tých dôvodoch sťažnosti, tak ako môžeme stavať na dohadoch, pre nás sú dôležité fakty vyplývajúce zo spisu," doplnil predseda súdneho senátu.

Obvinený Patrik tak bude až do začiatku súdneho procesu na slobode, no stále platí, že v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov. "Vyšetrovanie bude pokračovať, budú ďalšie procesné úkony, znalecky posudky, výsluchy svedkov," dodal Parák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy