Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Po požití produktu z automatu skončili deti v nemocnici. Čo na situáciu hovorí prevádzkovateľ automatov?
Zdielať na

Po požití produktu z automatu skončili deti v nemocnici. Čo na situáciu hovorí prevádzkovateľ automatov?

HUMENNÉ / Dvoch intoxikovaných tínedžerov priviezli do humenskej nemocnice. Mali zdravotné ťažkosti po konzumácií psychoaktívnych látok. Podľa našich informácií si ich mali kúpiť v špeciálnych automatoch. Majú účinok podobný marihuane. Pozrite sa, čo na celú situáciu hovorí samotný prevádzkovateľ.

Tieto automaty sú po celom Slovensku, niektoré nákupné centrá už ale spoluprácu s ich majiteľom zrušili. "Boli prípady, kedy priviezli deti na urgent," uviedol Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor medicíny drogových závislostí.

Aj v humenskej nemocnici totiž skončili dvaja tínedžeri a podľa informácií TV JOJ bola dôvodom konzumácia ich tovaru. Obidva prípady vyšetruje polícia. "Môžeme potvrdiť príjem mladistvých pacientov v humenskej nemocnici, vzhľadom na vek sa k ich zdravotnému stavu nebudeme vyjadrovať," potvrdila Bianka Krejčíová, hovorkyňa siete nemocníc.

Mesto Humenné už situáciu riešilo aj v súčinnosti s mestskou políciou. "Jej príslušníci navštívili túto lokalitu a majiteľ automatu sa zaručil, že predaj zmení na taký spôsob, aby sa k produktom nedostali osoby mladšie ako 18 rokov," informoval Marián Škuba, hovorca Mestského úradu v Humennom.

Na automat mali technici v týchto dňoch nainštalovať takzvanú čítačku občianskych preukazov. Tá tam síce pribudla, no keď sme ju chceli vyskúšať, pri nákupe automat overenie veku naďalej nepožadoval. "Vieme o tom, majiteľ obchodného centra nám volal. Na 80 percentách automatov po Slovensku tie čítačky fungujú, ale stane sa - ako napríklad v Humennom, že ešte nefunguje," informoval Sebastián Škuta, prevádzkovateľ automatov.

Produkty s obsahom látok HHC a HHC-P sú v niektorých európskych štátoch na zozname nelegálnych látok. Na Slovensku zakázané nie sú a ani overenie veku nie je v tomto prípade povinné. "Žiadny zákon na Slovensku nám neukladá povinnosť, aby sme tie čítačky mali, je to len naša dobrá vôľa," uviedol Škuta. "Patrí to medzi fytokanabinoidy, je to syntetický kanabinoid a má účinky veľmi podobné marihuane. Ale viac o tom neviem. Ako vieme, podlieha to intenzívnemu monitorovaniu," priblížila Monika Brošková  z Centra pre liečbu drogových závislostí.

"Je pravdepodobné, že tieto dve psychoaktívne látky budú zaradené do Zoznamu omamných látok a psychotropných látok," uviedla Petra Lániková, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR. "Je to asi tak ako s alkoholom. Keď bude ten tínedžer chcieť, tak sa k tomu aj tak dostane," uzavrel Škuta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy