Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Dve deti skončili v nemocnici po požití produktu z automatu. Fungujú bez overenia veku
Zdielať na

Dve deti skončili v nemocnici po požití produktu z automatu. Fungujú bez overenia veku

HUMENNÉ / Dve deti skončili v humenskej nemocnici krátko po tom, ako si podľa informácií TV JOJ mali kúpiť produkty zo špeciálneho automatu. Stačí doň vhodiť len pár drobných a aj vaše dieťa sa môže dostať ku psychoaktívnym látkam. Takéto automaty sú v nákupných centrách po celom Slovensku. Polícia už v tejto súvislosti vedie trestné stíhanie a konať začalo aj ministerstvo zdravotníctva.

Do automatu stačí vhodiť pár drobných a nakupovať môžu aj malé deti, keďže funguje bez overenia veku. Podobné automaty sa nachádzajú vo viacerých mestách na Slovensku. Podľa uznávaného odborníka môže po požití týchto produktov vzniknúť závislosť. "My vieme o tom, pretože aj k nám prišlo rodičia a mladí, ktorí si kupujú tieto látky," uviedol Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník MZ SR pre odbor medicíny drogových závislostí. 

Výrobcovia sa podľa odborníka kryjú tým, že na produktoch je informácia o tom, že sú určené na zberateľské účely. "Formálne, neoficiálne akože nie sú určené na konzumáciu, sú to látky pôvodom z kanabisu ale neobsahujú to THC, Majú ľahký omamný účinok a môžu vyvolať závislosť," dodal Okruhlica.

Podľa informácií TV JOJ mali dve mladistvé osoby po požití produktov z automatov končiť v humenskej nemocnici. "V tejto súvislosti bolo povereným príslušník PZ začaté trestné stíhanie vo veci prečinu Nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi," ozrejmila Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ v Prešove

Látky, ktoré produkty v automatoch obsahujú sú už na zozname nelegálnych látok napríklad v Taliansku, Chorvátsku a vo Francúzsku. A náš rezort zdravotníctva plánuje to isté na Slovensku. "Je pravdepodobné, že tieto dve psychoaktívne látky budú zaradené do zoznamu omamných látok a psychotropných látok," objasnila Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR. 

Podľa ministerstva zdravotníctva SR je však proces pri zaraďovaní nových psychoaktívnych látok do prílohy zákona zdĺhavý a náročný. Riešením by mala byť nová právna úprava. "Ktorá by využívala generický model zaraďovania nových psychoaktívnych látok," doplnila Lániková.

Predpokladaný začiatok legislatívneho procesu je koniec roku 2023. Skontaktovali sme sa aj s prevádzkovateľom automatov. Ten nám povedal, že už čoskoro na strojoch pribudnú špeciálne čítačky občianskych preukazov a vek kupujúcich bude možné overiť.

To, či zdravotné problémy tínedžerov skutočne spôsobili produkty z automatu bude známe až po vykonanej expertíze. "V súčasnosti prebiehajú vyšetrovacie úkony a expertízne skúmanie, z toho dôvodu sa k veci bližšie vyjadrovať nebudeme," dodala na záver Ligdayová.

Súvisiace články