Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pomohli by hlásiče? Mnohým tragédiám by sa mohlo čiastočne predísť
Zdielať na

Pomohli by hlásiče? Mnohým tragédiám by sa mohlo čiastočne predísť

BRATISLAVA / V Krimi sme už mnohokrát vysielali reportáže o požiaroch domov či v bytoch. Následne sa takmer vždy rozprúdila diskusia o hlásičoch požiarov či o detektoroch úniku plynu. Rovnako to bolo aj pred štyrmi rokmi po výbuchu plynu v Prešove. Tragédia si vtedy vyžiadala životy ôsmich ľudí. V máji tohto roku zas plyn spôsobil nešťastie aj v obci Biely Kostol. Požiadavky na protipožiarne opatrenia sa ale dodnes nezmenili.

Takýmto udalostiam by sa dalo čiastočne predchádzať nainštalovaním do bytov či nebytových priestorov detektory plynov a hlásiče požiarov. No keďže to žiadny zákon ani vyhláška neprikazuje, v našich bytových domoch ich nájdete len zriedka.

"Jedinou povinnosťou pre niektoré stavby je vybavenie požiarnotechnickými zariadeniami," uviedlo v stanovisku Prezídium hasičského zboru. To znamená, že bytové domy musia byť vybavené hasiacimi prístrojmi či hydrantami. Nový zákon, ktorý by zavádzal povinnosť mať požiarne a plynové hlásiče v bytových domoch, sa ani nepripravuje, keďže takúto požiadavku naši zákonodarcovia nedostali.

"Tieto zariadenia prípadne výrobky môžu zvýšiť bezpečnosť a je na spotrebiteľovi, či si predmetný výrobok zakúpi a inštaluje," dodalo prezídium v stanovisku. Kombinované detektory stoja niekoľko desiatok eur, no ak si ho namontujete v byte, tak na únik plynu prípadne na oxid uhličitý vo vašom byte upozorní iba vás. Existujú však aj komplexné systémy, ktoré vás vedia upozorniť na unikajúci plyn prípadne požiar v susednom byte.

Elektronický protipožiarny systém však povinne zo zákona musí byť nainštalovaný napríklad v nemocniciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy