Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Omylom mu niekto poslal peniaze na účet. Muž ich minul na seba, hrozí mu väzenie
Zdielať na

Omylom mu niekto poslal peniaze na účet. Muž ich minul na seba, hrozí mu väzenie

HUMENNÉ / Omyl za 600 eur. Platbu poslal nechtiac na iné číslo účtu a hoci si to príjemca uvedomil, stovky eur sa vrátiť nechystal. A nielen to. Peniaze minul pre seba. Radosť mu však nepriniesli, práve naopak. Po nahlásení skutku nad ním teraz visí hrozba väzenia.

Neznamená to, že s každou pripísanou platbou si automaticky môžeme robiť, čo chceme. Ak peniaze neboli určené pre nás, treba ich vrátiť. "Viac ako 600 eur bolo inou osobou zaslaných na bankový účet, s ktorým tento Humenčan mal právo disponovať," uviedla hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová. Ak pošlete peniaze na nesprávne číslo účtu, môžete v banke požiadať o sprostredkovanie vrátenia platby. Má to však háčik. "Vrátenie platby je však podmienené súhlasom príjemcu platby. Ak tento súhlas svojej banke neudelí, k vráteniu platby nedôjde," vysvetlila právnička Sylvia Ďatelinková.

Osoba, ktorá peniaze poslala omylom, sa obrátila na políciu. Muži zákona vo veci začali trestné stíhanie. "Samozrejme, na dožiadanie polície alebo súdu je banka povinná oznámiť, komu číslo účtu patrí," uviedla advokátka Simona Čerevková. A tak prišli na to, kto peniaze inkasoval a aj minul pre seba. "Napriek tomu, že vedel, že peniaze mu nepatria a na účet boli zaslané omylom, minul ich pre vlastnú potrebu," dodala Jana Ligdayová. "Pokiaľ ide o omylom zaslané peniaze na účet, prijímateľ týchto peňažných prostriedkov je povinný ich vrátiť odosielateľovi platby na účet, z ktorého boli odoslané," vysvetlila Ďatelinková. "Ak prijímateľ nereaguje, je potrebné, aby odosielateľ ak vie, o koho ide, bezprostredne vyzval písomne prijímateľa na vrátenie peňazí, určil mu lehotu," opísala Čerevková. Ak ale prijímateľ nereaguje, odosielateľ sa môže obrátiť na súd v súvislosti s bezdôvodným obohatením. "Pôjde o civilnú žalobu na vydanie bezdôvodného obohatenia," dodala Čerevková. 29-ročného muža policajti obvinili z trestného činu zatajenia veci. Ak sa obvinenému vina preukáže, podľa zákona mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy