Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pažravé medvede zobrali po cintoríne útokom úle pri sídlisku. Pochutnávali si na mede
Zdielať na

Pažravé medvede zobrali po cintoríne útokom úle pri sídlisku. Pochutnávali si na mede

RUŽOMBEROK / Medvede sa v Ružomberku opäť priblížili k ľudským obydliam. Začiatkom leta si pochutnávali na sviečkach na mestskom cintoríne. Najnovšie zničili 15 včelstiev v hodnote 9 tisíc eur a úle neďaleko sídliska.

​Začiatkom leta si chodilo 5 medveďov na cintorín pochutnať na sviečkach. Cintorín museli pre verejnosť uzavrieť a 2 medvede eliminovať. "Mesto Ružomberok dalo na cintorín elektrický oplôtok, no medveď teraz nechodí na cintorín, ale medzi ľudí," uviedol včelár Karol Olejník.

A pocítil to aj chovateľ včiel, ktorý je často celoslovensky oceňovaný za výrobky z medu. "Na mojej včelnici je medveď denným návštevníkom. So škodami, ktoré mi vznikli, hovoríme o 4 veľkých návštevách. Prišiel som o včelstvo, med aj o úle. Volal som aj na ministerstvo životného prostredia. Povedali, že veci dokumentujú. Dokumentovaním sa ale takáto vec nerieši, rieši sa tvrdým zásahom," priblížil Olejník.

Svoje si prežil aj iný obyvateľ Ružomberka. "Na ceste medzi Ružomberkom a mestskou časťou Biely potok som približne o 9. hodine večer počas jazdy stretol medveďa takým nešťastným spôsobom, že predo mnou vyskočil," opísal Viktor Mydlo, obyvateľ Ružomberka. Vďaka opatrnej jazde nedošlo na ceste ku kolízii.

​Medveď však vyčíňal inde v katastri Ružomberka, kde rozlámal úle. Záhrada s úľmi je vzdialená približne 50 metrov od sídliska. Časti úľa porozmetal po okolí.

Zásahový tím v pondelok, 4. septembra, demontuje z mestského cintorína elektrický oplôtok a plánuje odstrániť aj zariadenie na odchyt medveďa. Včelári sa domnievajú, že medvede potom zmenia chute a namiesto medu začnú znova navštevovať cintorín, kde si budú môcť pochutnať na sviečkach. "Medved je majestátne zviera. Niekedy bol symbol Slovenska, hôr. Teraz sa stáva štvaným a nechceným zvieraťom," uviedol Olejník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy