Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Medvede "sviečkožrúti" opäť v akcii: Cintorín sa stal nebezpečným miestom
Zdielať na

Medvede "sviečkožrúti" opäť v akcii: Cintorín sa stal nebezpečným miestom

LIPTOV / Zdá sa, že medveďom nestačí mestský cintorín v Ružomberku. Sviečky už ochutnávajú aj na cintorínoch v Bielom Potoku a Vlkolínci. Zápach loja zo sviečok na hroboch je pre nich neodolateľný. Domáci ich už preto začali nazývať sviečkožrúti.

"V tejto lokalite je strašne veľa medveďov a po ružomberskom incidente som počítal, že aj tu sa objavia," uviedol poslanec mestského zastupiteľstva v Ružomberku Vojtech Macko. A tak sa aj stalo. Medvede si rozšírili teritórium o ďalšie cintoríny. "Medvede to tu majú zmapované, lebo sa tu narodili. Je to pre nich prirodzené prostredie," pokračoval.

​Prehli plot a dostali sa na cintorín. Poškodili najmä krajné hroby pri plote. "Prišiel medveď alebo dvaja, porozbíjali svietniky, poškodili sviečky. Parafín vyhrýzli," doplnil poslanec. Jedna pani radšej nezapaľuje sviečky a sviece odnáša domov, aby vôňa sviečok nelákala medveďov.

"Som si aj brata vzala so sebou na cintorín, aby som nešla sama. Väčšinou chodím sama," priznala obyvateľka obce. Pravdepodobne cestičkou v tráve prišli medvede z lesa aj na vlkolínsky cintorín. Ten je v lokalite Vlkolínca, ktorá je turistami vyhľadávaná.

​Mesto už kontaktovalo zásahový tím. "Zásahový tím využije všetky možnosti odplašenia," uviedol hovorca primátora mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík. Keď sa jedince stanú rezistentnými voči týmto opatreniam, bude hroziť nebezpečenstvo stretu s ľuďmi, ohrozovať majetok, zdravie, pristúpia k eliminácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy