Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Na spravodlivosť čakala 11 rokov. Pre obeť znásilnenia je to veľká satisfakcia, tvrdí odborníčka
Zdielať na

Na spravodlivosť čakala 11 rokov. Pre obeť znásilnenia je to veľká satisfakcia, tvrdí odborníčka

VYŠNÝ HRUŠOV / 11 rokov čakania na spravodlivosť. Ide o prípad znásilnenia žiačky základnej školy na Hornom Zemplíne. Súd až po rokoch napokon uznal obžalovaného za vinného. Odborníčka tvrdí, že aj napriek dlhému čakaniu je to pre obeť stále veľká satisfakcia.

Podľa obžaloby ku skutku došlo v autobusovej zastávke. Tá sa nachádza pred základnou školou, ktorú poškodená v tom čase navštevovala. Malo sa to stať ešte v roku 2012. Žiačka mala vtedy 15 rokov, údajný agresor 42. Do konania boli pribratí znalci z odboru psychológie, zdravotníctva, vypovedala aj odborníčka z kriminalistické-expertízneho ústavu.

Príbuzní protistrán mali od začiatku na skutok jasný pohľad. "Nemá žiadne dôkazy na to, že sa to stalo. Ja mu verím a oni nech si dávajú pozor," uviedla príbuzná obžalovaného. "Ona sa bála, ona si zavrela oči, bála sa kričať. Omámil ju s vínom," priblížili príbuzné poškodenej.

"Často sú tie skutky považované za primyslené, že to celkom tak nebolo, že tá obeť si to priala, ale čo je ešte horšie, deje sa to medzi ľuďmi, ktorí sa poznajú a to ešte zhoršuje situáciu poškodenej," objasnila Danica Caisová, sexuologička.

Obžalovaný ani raz priestor na vyjadrenie nevyužil. Hrozilo mu až 15-ročné väzenie. Prvostupňový súd najskôr muža spod obžaloby oslobodil s tým, že skutok nie je trestným činom. Krajský súd ale rozsudok zrušil a vec vrátil naspäť do Humenného. "Dôvodom bola skutočnosť, že rozhodnutie Okresného súdu bolo založené na dôkazoch, ktoré neboli vykonané zákonným spôsobom," ozrejmila Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. 

Pôvodný okresný sudca išiel do dôchodku. Vec dostal iný senát a takto znie aktuálny rozsudok. "OS HE uznal obžalovaného za vinného zo zločinu znásilnenie, za čo mu uložil podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov," dodala Petrufová.

Obžalovaný zároveň dostal 5-ročný probačný dohľad nad správaním a súd mu uložil povinnosť podrobiť sa psychoterapii alebo sa zúčastniť na psychologickom poradenstve. Týmto sa ale prípad ešte stále neuzavrel. "Poškodenú s nárokom na náhradu škody odkázal na civilný proces. Rozsudok OS HE nie je právoplatný," doplnila Petrufová. 

"Trest nech je aj po mnohých rokoch, tak si myslím, že pre tú obeť to bude bodka aj za vyšetrovaní, aj nedôverou, aj znevažovaním, aj zľahčovaním a zdôrazňovaním jej podielu na tom skutkuje to vždycky zadosťučinenie. Keď už nič iné, tak tá obeť vie, že jej bolo uverené. Že páchateľ bol o odsúdený, lebo sa ten skutok naozaj stal tak, ako ona ho opisovala," vyjadrila stanovisko na záver Caisová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy