Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
VIDEO: Bratislavu zachvátil rozsiahly požiar
Zdielať na

VIDEO: Bratislavu zachvátil rozsiahly požiar

BRATISLAVA / V sobotu (15. júla) vypukol v hlavnom meste rozsiahly požiar, ktorý bol viditeľný z viacerých častí Bratislavy. Podľa informácií TV JOJ malo horieť pole v blízkosti jazera Zelená voda, pri obci Most pri Bratislave. Obec vyzvala na sociálnej sieti ľudí, aby si zatvorili okná. Na mieste zasahovali viaceré policajné hliadky spolu s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru zo Senca, Malaciek a Pezinku. Taktiež aj dobrovoľní hasiči z okolia. Na mieste bol štáb TV JOJ.

Podľa informácií TV JOJ mal horieť nepokosený jačmeň. "Dnes krátko pred 15.00 hod. sme prijali na operačnom stredisku oznámenie o požiari v blízkosti letiska M. R. Štefánika v Bratislave," uviedla hovorkyňa KR PZ v Bratislave, Jana Šimunková. 

Hasiči zasahujú aj v nedeľu

Hasiči aj v nedeľu naďalej zasahujú pri požiari poľa s obilím v katastri obce Most pri Bratislave. Profesionálni a dobrovoľní hasiči naďalej vykonávajú likvidačné práce. Na miesto udalosti vyslali zisťovateľov príčin vzniku požiaru z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR v Bratislave. Hasiči v sobotu informovali, že požiar obilia na koreni zasiahol plochu s rozlohou približne 120 hektárov.

Požiar poľa sa podarilo lokalizovať

Krátko po 17.30 h sa hasičom požiar podarilo lokalizovať. Informovala o tom Bianka Královičová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Na mieste sa nachádzala aj poľnohospodárska technika, ktorá pomáha s rozorávaním pôdy.

K požiaru sa na sociálnej sieti odborne vyjadril aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). "Do ovzdušia sa dostalo množstvo dymu a vodnej pary. Vďaka teplu generovanému požiarom nastala konvekcia až vznikol nakoniec oblak (dym má šedú farbu, oblak je biely). Tento typ oblaku sa nazýva Cumulus flammagenitus, taktiež sa niekedy označuje ako pyrocumulus. Na videách je vidieť ako oblak nechce "rásť" vyššie. Je to spôsobené stabilným zvrstvením v tejto časti atmosféry. Keby bolo zvrstvenie labilnejšie a okolitý vzduch vlhší, možno by sme sa dočkali aj prehánky," priblížil SHMÚ.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy