Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Š. Hamran kritizuje zneužívanie vraždy v Dubnici nad Váhom politikmi
Zdielať na

Š. Hamran kritizuje zneužívanie vraždy v Dubnici nad Váhom politikmi

BRATISLAVA / Policajný prezident Štefan Hamran kritizuje zneužívanie minulotýždňovej vraždy v Dubnici nad Váhom politikmi. Niektorí podľa neho komentujú postupy polície aštefa spochybňujú jej prácu, hoci nemajú k dispozícii ani len čiastkové informácie. Povedal to na utorkovej tlačovej konferencii.

"Nerobí to nič iné, iba vnáša neistotu do našej spoločnosti," zdôraznil Štefan Hamran, prezident Policajného zboru SR. Poukázal na vyjadrenie exministra vnútra Roberta Kaliňáka vo víkendovej diskusnej relácii. Kaliňák hovoril o vysmievaní sa obeti policajným prezidentom. "Od bývalého ministra budem žiadať ospravedlnenie. Takéto lži sa nemôžu šíriť verejným priestorom," reagoval Hamran.

Zdôraznil, že polícia spravila v súvislosti s prípadom vraždy v Dubnici nad Váhom všetko, čo bolo v jej silách a na čo mala zákonný mandát. Napriek tomu nariadil komplexnú kontrolu vo vzťahu k trenčianskej krajskej polícii. V kontexte tohto prípadu volá po novelizácii Trestného poriadku. Možné pochybenia v postupoch orgánov, ktoré predchádzali vražde, dala preveriť aj Generálna prokuratúra SR.

K vražde 39-ročnej Andrey z Novej Dubnice prišlo vo štvrtok (29. 6.) v ranných hodinách pri novej cyklotrase v záhradkárskej oblasti Lieskovec v Dubnici nad Váhom. Podľahla početným sečným zraneniam. Ján M. čelí obvineniu za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy spáchaný surovým spôsobom a so sexuálnym motívom. Cez víkend bol vzatý do väzby.

Ján sa so svojou budúcou obeťou zoznámil ešte v lete 2020. Od tohto času dvojica niekoľko mesiacov udržiavala medzi sebou priateľské vzťahy. K prvým problémom nebezpečného prenasledovania malo prísť pred dvoma rokmi. Andrea preto osobne kontaktovala políciu, ktorá mužovo konanie najskôr kvalifikovala ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. V tom čase podozrivého Jána si chceli policajti predvolať na výsluch.

Prvé pokusy najskôr neúspešné. Policajti následne po mužovi vyhlásili pátranie. "Počúval som, že polícia to zľahčovala nechcela pomôcť tej obeti ale poverený príslušník, ktorý začal trestné stíhanie možno aj keď neboli splnené všetky predpoklady, postupom sa dostal do štádia že aj vzniesol, a poskytne svoje súkromné telefónne číslo poškodenej," uviedol Hamran.

Vyšetrovateľ tak urobil pre prípad, že by páchateľ kontaktoval poškodenú Andreu, k čomu neskôr aj došlo. Psychicky chorý Ján prišiel za svojou obeťou na rodinnú opekačku. Andrein manžel muža zadržal, privolal políciu a Ján skončil vo väzbe. "Obvinený Ján M. nebol včase spáchania trestného činu od augusta 2020 až do súčasnosti schopný rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania pre spoločnosť a toto svoje konanie nemohol v tom čase ovládať. Je to nepríčetnosť definovaná v trestnom zákone," dodal Hamran.

Pre nepríčetnosť ale Jána z väzby prepustili a skončil na psychiatrii. Najskôr v Trenčíne a neskôr v Sučanoch. Polícia o tom informovala poškodenú Andreu. "Pre spoločnosť je dôležité aby takéto osoby boli eliminované. A je jedno či sú vo výkone trestu alebo sú v nejakom zariadení alebo sú oddelené od spoločnosti čiže v tomto vidíme problém," ozrejmil Branko Kišš, prvý viceprezident Policajného zboru SR.

Podľa našich zistení sa Ján liečil na psychiatrii dobrovoľne. Súd nedokázal o jeho prípade rozhodnúť desať mesiacov. Obvinenie z prenasledovania zastavili minulý rok v septembri. Z väzby bol prepustený a eskortovali ho do ústavu. Najskôr nesúhlasil, no o pár dní sa začal dobrovoľne liečiť. "Prokurátor podal návrh na ústavné liečenie," povedal Vlastimil Krokvička, hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne.

Sudca okresného súdu v Trenčíne vytýčil pojednávanie na december, teda o takmer štyri mesiace neskôr. "Predmetné verejné zasadnutie bolo odročené z dôvodu, že Ján M. si nepreberal súdom doručované zásielky a na verejné zasadnutie sa nedostavil. Následne súd zisťoval pobyt Jána M.," uviedlo stanovisko Okresného súdu v Trenčíne.

Prísť ani nemohol, v tom čase bol totiž v ústave. Súd o tom ani len netušil. Zistil to neskôr, od jeho mamy. Sudca preto pojednávanie odročil na jún 2023. Vo februári Jána však zo psychiatrie prepustili. To, či sa lieči podľa našich zistení nikto nekontroloval. Nemal ani žiadne obmedzenia. "Jeho stav sa môže meniť, vyvíjať," uviedla Darina Hrabovská, psychiatrička.

O tom, že sa má liečiť ambulantne súd rozhodol 9 júna, teda štyri mesiace potom, ako ho prepustili zo psychiatrie. Aké obmedzenia mu súd určil sme sa nedozvedeli. Nepovedal nám to ani samotný sudca, ktorého sme kontaktovali telefonicky. Jedno je isté. Dva dni potom, ako si prevzal rozhodnutie zo súdu Andreu zavraždil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy