Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Väzeň sa podrezal viečkom od konzervy. Na kontrolu tam prišiel ombudsman
Zdielať na

Väzeň sa podrezal viečkom od konzervy. Na kontrolu tam prišiel ombudsman

DUBNICA NAD VÁHOM / V stredu, 21. júna, sme vás informovali o mimoriadnej udalosti v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si 48-ročný väzeň mimoriadne krutým spôsobom siahol na život. Na túto tragédiu neohlásene zareagoval aj verejný ochranca práv, ktorý prišiel osobne na kontrolu do väznice.

"Preskúmali sme všetky dôkazy, ktoré sme našli na mieste. Obhliadli sme si miesto, kde bola spáchaná samovražda a najmä sme sa zamerali, či štát spravil všetko pre to, aby bol život väznenej osoby zachovaný," informoval verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. Stalo sa to v priestoroch spoločných väzenských spŕch. 48-ročný Pezinčan, ktorý si tu odpykával trest za nebezpečné vyhrážanie, si hlbokou ranou ostrým predmetom podrezal hrdlo a na mieste vykrvácal. "Na základe doteraz vykonaného vyšetrovania bolo zistené, že muž si mal spôsobiť rezné rany viečkom od konzervy," uviedla hovorkyňa KR PZ Trenčín Katarína Kuzmová.

"Ukázali nám aj konkrétny kamerový záznam, kde sme mali kompletnú minutáž, čo sa odohrávalo na chodbe, ktoré osoby dobehli na miesto," pokračoval Dobrovodský. Ombudsman strávil za bránami väznice v Dubnici nad Váhom takmer štyri hodiny. Rozprával sa nielen s dozorcami, ale aj s väzňami. "Vedel som si aj zistiť také okolnosti, ktoré nie sú zachytené v protokole," vysvetlil Dobrovodský.

Podľa našich informácií sa mal nebohý väzeň pokúsiť o samovraždu opakovane už v minulosti. Verejný ochranca práv nevylúčil, že sa do väznice ešte vráti, pričom o výsledkoch bude informovať. "Minimálne cez korešpondenciu budem žiadať ďalšiu dokumentáciu a podrobnejšie vysvetlenie," dodal verejný ochranca práv.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy