Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Opití rodičia, čo zanedbali starostlivosť o deti, za mreže nepôjdu
Zdielať na

Opití rodičia, čo zanedbali starostlivosť o deti, za mreže nepôjdu

SKALICA / Polícia uzavrela prípad rodičov zo Skalice, ktorí v stave opitosti nechali počas noci v zime otvorené balkónové dvere a na starosti mali tri malé deti. Ich najmladšiu dcéru našla hliadka s ranami na tvári. Hoci im dieťa odobrala sociálna kuratela, za mreže nepôjdu.

Plač a krik detí sa ozýval po valentínskej noci pred štvrtou hodinou ráno z bytového domu v Skalici. Rodičia ich však kvôli alkoholu nevnímali. Piť mali počas večera v miestnej krčme. "Ožralé, zascané, zablvané, tady spadali," povedala obyvateľka Skalice.

Znepokojení susedia preto zavolali políciu. Vyjednávačovi sa podarilo prehovoriť 3-ročného chlapca, aby otvoril byt. Po vstúpení doň bol všade neporiadok, zima a do očí hliadke udrel i otvorený balkón, z ktorého mohli deti vypadnúť. Najmladšia dcéra, ktorá mala v tom čase necelý rok, mala krvavú tvár a opuch nad okom. "Vraj dieťatko malo spadnúť, a videla som, ako si ju na rukách vynáša von, tá zdravotníčka, lekárka," priblížila suseda.

Policajti začali vo veci trestné stíhanie pre neposkytnutie pomoci. Skutok však po troch mesiacoch prekvalifikovali iba na priestupok. "Na základe vykonaných úkonov a záverov znaleckého skúmania, nebolo možné posúdiť skutok v intenciách trestného zákona. S postupom polície sa stotožnil aj dozorový prokurátor a vydané uznesenie je právoplatné," uviedla Mária Linkešová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trnave.

Rodina v bytovke už nebýva. Rodičia zároveň prestali po tejto udalosti chodiť do miestneho pohostinstva. "Odvtedy, čo mali ten prúser, už tu nebývajú," dodala obyvateľka. Policajti spis postúpia na okresný úrad, ktorý rozhodne o priestupku proti občianskemu spolunažívaniu.

Najmenšie z detí sa od začiatku incidentu nachádza v centre pre rodinu a staršie dve deti sú v opatere starej mamy. "Zhodnotenie situácie dieťaťa a prijímanie potrebných opatrení nie sú závislé od priebehu trestného, príp. priestupkového konania. Každá situácia rodiny a dieťaťa sa posudzuje individuálne," ozrejmila Marianna Šebová, hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. 

O prípadnom návrate dieťaťa do rodiny bude rozhodovať súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy