Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Seniora pripravil o vysokú sumu peňazí. Naletel podvodníkovi
Zdielať na

Seniora pripravil o vysokú sumu peňazí. Naletel podvodníkovi

BRATISLAVA / Ďalší senior naletel podvodníkom. Pripravili ho o 15-tisíc eur. Zlodeji použili opäť jednu zo známych falošných historiek, a to o dopravnú nehodu člena rodiny.

Muž, ktorý neváhal vylákať peniaze od 86-ročného starčeka tým, že mu zavolal mu cez pevnú linku a predstavil sa ako nadporučík od dvoch levov, teda bratislavského krajského riaditeľstva. Seniorovi povedal, že jeho syn mal dopravnú nehodu, pri ktorej zranil malé dieťa. Falošný nadporučík dôchodcovi prikázal, že ako odškodné za zranené dieťa musí zaplatiť 15-tisíc eur. "Senior zrátal finančnú hotovosť vo výške 15 000 eur, a podľa inštrukcií údajného nadporučíka mal dať peniaze do vrecka a vyhodiť ich cez okno pred vchod domu," uviedla Silvia Šimková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Dôchodca s tým ale nesúhlasil a preto mu podvodník navrhol, že pred vchod príde vyššia šarža Šufliarsky. Asi po 10 minútach sa už seniorovi predstavil ako Šufliarsky a ten mu podal do rúk vrecko s peniazmi. Senior nanešťastie zavolal svojmu synovi až potom čo podvodníkovi odovzdal svoje úspory. Syn mu povedal, že je v poriadku a až vtedy dôchodca zistil, že sa stal obeťou podvodu.

Podľa neuropsychológa, podvodníci často používajú slová a vety, ktoré útočia na emocionálne časti mozgu. "Emocionálne časti mozgu nie sú až tak racionálne čoho dôsledkom je to, že senior v prípade ak sa dopočuje, že sa jeho blízkemu čokoľvek udialo, tak mu v prvom rade ani nenapadne rozmýšľať nad tým či nejde o podvod, ale automaticky situáciu rieši," poznamenal Robert Krause, neuropsychológ. 

Preto je podľa neuropsychológa veľmi dôležité, aby rodinní príslušníci neustále svojim rodičom či starým rodičom pripomínali ako sa majú v prípade takýchto a podobných telefonátov zachovať. Seniorom treba doslova povedať. "Ak ti náhodou niekto zatelefonuje, je dôležité v prvom kroku, aby si zavolal mne alebo seniorovi konkrétne povedať komu má zatelefonovať a až následne robiť ďalšie kroky," dodal Krause.

86-ročný senior sa prostredníctvom vymysleného príbehu stal obeťou tohto muža. Ak ste ho spoznali, niekde videli alebo viete, kde by sa mohol pohybovať, zavolajte na políciu na číslo 158.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy