Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Horor pri Žiline: Muž kŕmil šelmy v zoo, z výbehu už viac nevyšiel
Zdielať na

Horor pri Žiline: Muž kŕmil šelmy v zoo, z výbehu už viac nevyšiel

OŠKEREDA / Tragédia sa stala na ranči pri Žiline. V utorok 16. mája ráno tam zabíjala šelma. Policajti a záchranári sa dlhé hodiny nevedeli dostať do výbehu, kde mali byť okrem leva aj tigre. Zmenili to až privolaní veterinári. Obeťou zvierat sa stal ich spolumajiteľ. Vlani chcela mini zoo šelmy darovať zoologickým záhradám, no neúspešne.

Podľa prvotných informácií mal kŕmič vojsť do výbehu medzi šelmy, z ktorého už ale nevyšiel. Jozef mal do výbehu vstúpiť ráno okolo ôsmej, práve on ich väčšinou kŕmil. Chlapi zo susednej firmy šelmy počuli aj ráno, aj predpoludním.

Keď sa Jozef nevracal, začali ho hľadať

Zvuk jeho telefónu sa mal ozývať práve z výbehu šeliem. Na tiesňovej linke prijali oznámenie pred jedenástou hodinou dopoludnia, následne na ranč pri Žiline smerovali dve posádky záchranárov aj policajti. 

"Môžem potvrdiť, že sme vyslali posádku RZP, ktorá zasahovala v súčinnosti s políciou aj privolaným veterinárom. Po zabezpečení výbehu šeliem boli identifikované ľudské pozostatky a na miesto bol privolaný aj ohliadajúci lekár," informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. "Na mieste bolo nájdené telo muža, avšak presnú príčinu smrti určí pitva," informovala Zuzana Šefčíková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. 

Na ranči chovajú množstvo zvierat. Okrem domácich zvierat, ako sú kone, ovce či zajace, sa tam nachádzajú aj exotické zvieratá ako levy, tigre, opice či lama. V danom výbehu choval majiteľ levy a tigre a práve tieto šelmy mali na neho zaútočiť.  

Problémy mala mini zoo aj v roku 2019

Ranč mal mať údajne chov šeliem zakázaný, problémy mala mini zoo aj v apríli v roku 2019, keď vtedy 29-ročnú ženu uhryzol tiger. Zranenie pravého predlaktia si vyžiadalo chirurgický zákrok a prípadom sa aj vtedy zaoberala polícia. Tá bude prešetrovať okolnosti, za akých k tragédii došlo dnes ráno.

Podľa generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Dušana Karasku majú veľké mačkovité šelmy svoje potreby a správanie aj po dvoch či troch generáciách chovaných v zajatí. "Aj keď zdanlivo môžu byť krotké, môže sa v nich prejaviť pud šelmy. V stresujúcej situácii, ktorú si majiteľ nemusí uvedomiť, zrazu tá šelma zaútočí. A keďže to je veľké zviera, nie je problém zabiť človeka za pár sekúnd," zdôraznil.

​ 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy