Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počkal si ich pred domom a začal strieľať. Jozefovi za pokus o vraždu hrozí 25 rokov
Zdielať na

Počkal si ich pred domom a začal strieľať. Jozefovi za pokus o vraždu hrozí 25 rokov

PEZINOK / Podľa prokuratúry sa pokúsil zavraždiť dvoch ľudí, tí ale streľbu prežili. Na lavicu obžalovaných sa posadil útočník zo Šurian, ktorý si v septembri vyhliadol dvoch mužov. Jedného z nich zasiahla guľka tak nešťastne, že mu museli vyoperovať aj časť čriev.

Postrelení muži sa navzájom nepoznali

V osudný večer sa ale s obžalovaným videli v bare. Ten ich pozná z minulosti. Starší z nich ho vozil autobusom do školy a v bare malo prísť k malej roztržke. Mladší z poškodených s ním mal konflikt v minulosti pre jeho bývalú priateľku. Keď sa nad ránom vracali domov, zaznel výstrel. V osudnú noc Jozef postrelil dvoch mužov v priebehu jednej hodiny. Počkal si ich schovaný pred ich domami a zozadu na nich vystrelil. "Nepamätá sa, kvôli čomu to urobil, že vraj konal skratovo. Tvrdí, že strieľal do zeme a nevšimol si, že by došlo k zraneniam. V každom prípade, do zeme ale nestrieľal ani jedenkrát," vysvetlil Daniel Lipšic, špeciálny prokurátor SR.

Obžalovaný súdu tvrdil, že pán Marián ho v minulosti v autobuse slovne šikanoval. "Keď ma vozil do školy sa mi vysmieval a mal problémy aj s mojim strýkom," vyjadril sa obžalovaný Jozef. Marián po tom, ako ho zasiahla guľka, chcel ísť na polikliniku. Tá bola ale zatvorená. Domov vraj prišiel z posledných síl a manželka mu zavolala sanitku. V nemocnici ho hneď operovali. Lekári mu okrem iného skrátili aj črevá. "Jeden z poškodených mal mimoriadne vážne zranenia. Bol to priestrel brušnej dutiny, ale bez včasného lekárskeho zákroku, by bolo zranenie smrteľné," uviedol Daniel Lipšic.

Druhý muž mal viac šťastia. Guľka mu preletela bokom a nezasiahla žiadne dôležité orgány. Keď prišiel domov, videl len malú ranu a išiel späť. Keď sa ráno zobudil, bol celý od krvi. "Som zvedavý, ako bude ten pán potrestaný za to, čo urobil. Či je normálne, po niekom strieľať zozadu," vyjadril sa poškodený.

Obžalovaný sa k streľbe priznáva, no odmieta, že by chcel vraždiť. "Klient má za to, že tá právna kvalifikácia skutku nie je správna a nie je v súlade s trestným zákonom," uviedol Miloslav Tóth, obhajca obžalovaného. Jozefa pôvodne vyšetrovateľ obvinil z ublíženia na zdraví a výtržníctva. Sudca okresného súdu ho poslal aj do väzby. Neskôr si prípad prevzala NAKA a kauza skončila na ŠTS. Jozefovi hrozí za úkladnú vraždu v štádiu pokusu až 25 rokov za mrežami. Na ďalšom pojednávaní budú vypovedať znalci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy