Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nebezpečenstvo v záhrade: To, čo našla žena medzi hriadkami, ju mohlo zabiť
Zdielať na

Nebezpečenstvo v záhrade: To, čo našla žena medzi hriadkami, ju mohlo zabiť

KOMÁRNO / Vojnová munícia je stále problém aj u nás na Slovensku. Dôchodkyňa z Nesvád pri okopávaní vo vlastnej záhrade našla granát. Zachovala chladnú hlavu. Vďaka tomu ostrú muníciu odpálili za mestom až pyrotechnici. 

Pani Helenka sa o svoju záhradu stará už 50 rokov. No k tomu, čo v týchto dňoch našla pri plote, musela volať policajtov. "Pozerám, že to je granát, dala som hneď naspäť. Videla som, že to nebolo odpálené ešte," opísala. Prekvapený vnuk, za ktorým hneď zašla do domu, sa išiel do záhrady presvedčiť, či je to skutočne granát. "Lebo nemyslel som si, že by sa v našej záhrade našla výbušnina. Zavolal som policajtov," vysvetlil vnuk pani Helenky František. Pyrotechnici na mieste potvrdili nález a vzali si ho do parády. "Zobrali to potom za mesto a tam to zakopali, dali tam ešte nejakú výbušninu," opísal František.

Len v Nitrianskom kraji našli za posledné dni pri jarných prácach na poliach 10 kusov povojnovej munície. Konkrétne 75-milimetrovú delostreleckú strelu, tri protitankové strely, dva ručné granáty a štyri náboje do guľometu. "Väčšina nájdenej munície pochádza z obdobia 2. svetovej vojny, aj po takmer 80-tich rokoch je stále funkčná. Preto upozorňujeme, že akákoľvek manipulácia s ňou je životu nebezpečná," uviedla hovorkyňa KR PZ v Nitre Viktória Borloková. Ostrý granát v záhrade obkolesenej domami v strede mesta, ktorá bola pravidelne obrábaná, sa objavil po desaťročiach, keď susedný pozemok kúpil nový majiteľ.
"Robili tam s bagrom takú veľkú jamu a plot. Myslím, že vtedy sa to vykopalo," dodala pani Helenka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy