Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Posun v prípade vraždy v Moste pri Bratislave: Okresný súd postúpil kauzu na ŠTS
Zdielať na

Posun v prípade vraždy v Moste pri Bratislave: Okresný súd postúpil kauzu na ŠTS

BRATISLAVA / Ani 19 rokov od brutálnej popravy družky so synom v Moste pri Bratislave nie sú páchatelia potrestaní. Súdne pojednávanie dnes otvorili nanovo, no po pár minútach sa aj skončilo. Kolotoč prehadzovania si prípadu tak znova nabral na obrátkach.

Ide o prípad, v ktorom zahynul 10-ročný chlapec Riško a družka jeho otca. Rozhodnutie je právoplatné. "Skutok, ktorý je predmetom obžaloby, by bol podľa aktuálneho Trestného zákona posudzovaný ako úkladná vražda," zdôvodnil hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Dodal, že podľa Trestného poriadku je v prípade úkladnej vraždy príslušným na rozhodovanie Špecializovaný trestný súd. 

Objednávateľom mal byť vtedajší boss podsvetia Karol Mello. Na vražde sa mal okrem iných podieľať aj Branislav Adamčo, ktorý mal podľa prokuratúry byť označený za vykonávateľa vraždy. Ten to ale odmieta. Samotný súdny proces môže spomaliť ešte rozhodovanie v takzvanom kompetenčnom spore. Najvyšší súd by tak rozhodol, či má pojednávanie prebehnúť na Špecializovanom alebo Okresnom súde.

Branislav Adamčo si odpykáva trest za vraždu podnikateľa Karcela. Verdikt "vinný" si vypočul aj v prípade vraždy železničiara Nistora. Vďaka poslednému rozhodnutiu Najvyššieho súdu by sa jeho pobyt za mrežami skrátil a na slobodu by sa mohol dostať už v roku 2027.

Karol Mello sa slovenskej justícii vyhýba a je naňho vydaný zatykač. Podľa obhajcu sa ale nezdržuje na neznámom mieste a žije v Belize. Vinu taktiež odmieta. "Ja si myslím, že vedie usporiadaný rodinný život, zabezpečuje si príjmy legálnym spôsobom. Pokiaľ viem, za celý čas čo je tam nie sú s nim žiadne problémy," uviedol Mellov obhajca.

Obžalovaným z vraždy malého Riška a mladej ženy dal Európsky súd pre ľudské práva za pravdu

V prípade mafiánskej vraždy malého chlapca a ženy z roku 2004 sa vymenili už traja sudcovia. Rodina malého Riška, ktorého nájomní vrahovia popravili so samopalmi pred Novým rokom v roku 2004 v Moste pri Bratislave, márne čaká na spravodlivé odsúdenie obžalovaných vrahov ich dieťaťa už neuveriteľných 15 rokov. Presne toľko ubehlo od prijatia obžaloby na členov vražedného komanda, ktorí mali v pláne usmrtiť Riškovho otca, no v osudný večer urobili fatálnu chybu. Obžalovaní pred Európskym súdom pre ľudské práva dosiahli úspech v sťažnostiach práve na konanie súdu, pred ktorým čelia obžalobe z vraždy. Podľa zistení TV JOJ práve hlavní obžalovaní Branislav Adamčo a jeho verný vojak “Joťu” Balogh uspeli so svojou sťažnosťou podanou proti Slovenskej republike, ktorú podali na ESĽP pre neprimeranú dĺžku trestného konania, ktoré sa vedie proti ním na Okresnom súde Bratislava 1 od roku 2008. 

​​Čo sa stalo 29.12. 2004?

Podľa obžaloby mali na požiadavku Karola Mella nájomní vrahovia zavraždiť bývalého policajta. Dôvodom mali byť nevyriešené spory zo zločineckého prostredia. V ten deň si obvinení mali na policajta počkať na jeho ulici, kým nevyjde na aute zo svojho pozemku. V podvečerných hodinách auto značky, ktoré patrilo policajtovi, vyštartovalo a nájomní vrahovia začali strieľať. V aute sa v tom čase nenachádzal cieľ, ale policajtova družka a jeho 10-ročný syn. Obaja zraneniam podľahli. Mama zavraždeného chlapčeka o celej veci informovala aj niekdajšiu ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. Zásadný vplyv na rozbehnutie procesu to ale nemalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy