Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ženu zavraždil holými rukami: Namiesto doživotia dostal 17 rokov
Zdielať na

Ženu zavraždil holými rukami: Namiesto doživotia dostal 17 rokov

BUDAPEŠŤ / Pôvodné doživotie za brutálnu vraždu v Ostrihome zmenil odvolací súd v Maďarsku mužovi zo Štúrova na 17-ročné väzenie. Zdôvodnili to skutočnosťou, že aj na Slovensku je vedené stíhanie za vraždu, v ktorej bol hlavným podozrivým. Avšak v prípade vraždy v Štúrove ani po dvoch rokoch zatiaľ nie je nikto obvinený.

13. januára toho roku odsúdil súd v Maďarsku dnes už 26-ročného Lóránta zo Štúrova za brutálnu vraždu na doživotie. Tú spáchal obzvlášť krutým spôsobom v máji pred dvomi rokmi. Svoju 68-ročnú priateľku nadrogovaný dobil holými rukami na nespoznanie. Jej telo potom hodil do odvodňovacieho kanála v Ostrihome. Lóránt sa voči rozhodnutiu prvostupňového súdu odvolal.

Teraz, po dvoch mesiacoch, mu odvolací súd v meste Győr trest zmiernil na 17-ročné väzenie."Bez možnosti predčasného prepustenia. Zločin bol vykonaný s mimoriadnou brutalitou. Odsúdený ale predtým nebol trestaný, svoj čin oľutoval a čiastočne sa k nemu priznal. Súd akceptoval argument obhajoby, že stačí pevne stanovený trest odňatia slobody," informoval Tamás Ferenczy hovorca súdov maďarskej župy Győr-Moson.

​Obhajoba argumentovala, že aj na Slovensku muža stíha polícia v prípade zabitia. V ten istý deň, ako zavraždil dôchodkyňu, našli v dome v Štúrove, kde spolu so svojou obeťou prebýval, telo 80-ročného majiteľa. Hlavným podozrivým bol práve Lóránt. Kým u našich južných susedov stihli vraha už druhýkrát odsúdiť, u nás zatiaľ po 2 rokoch nie je z vraždy dôchodcu nikto ani len obvinený. 

"Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre naďalej vedie trestné stíhanie pre zločin zabitia. Vo vyšetrovaní prípadu požiadal cestou právnej pomoci o vykonaní výsluchov svedkov v zahraničí," informovala Renáta Čuháková, hovorkyňa Krajského riaditestva Policajného zboru v Nitre. Svedkom má byť údajne rodinný príslušník Lóránta, ktorý žije mimo Európskej únie. Jemu mal po vhodení dobitého dôchodcu do studne volať Lóránt a mal sa priznať k tomuto zločinu.

Trest za vraždu v Maďarsku si tak Lóránt bude zatiaľ odpykávať u našich južných susedov. "Nie je občanom Maďarska, ale ak Slovensko požiada o jeho vydanie, Maďarsko žiadosti vyhovie," uzavrel Ferenczy.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy