Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Napätie v osadách stúpa, chýbajú MOPS-ky a rómski špecialisti
Zdielať na

Napätie v osadách stúpa, chýbajú MOPS-ky a rómski špecialisti

KEŽMAROK / Bývalí členovia rómskych hliadok z podtatranských osád upozorňujú na zhoršujúce sa vzťahy medzi minoritou a majoritou. Projekt Miestnych občianskych poriadkových služieb sa skončil a oni už nemajú kompetencie zasiahnuť.

​Konflikt medzi 16-ročnou žiačkou z osady a riaditeľkou základnej školy vo Veľkej Lomnici, zničený fóliovník za Vianočným domom v Batizovciach, dráma, pri ktorej traja muži okradli a ohrozovali nožom 71-ročného muža v jeho dome, no a naposledy prepad v Huncovciach, pri ktorom tínedžerky zbili muža - to všetko za necelé dva týždne. Chlapi z bývalých rómskych hliadok sú presvedčení, že to priamo súvisí so zrušením MOPS. "Máme zviazané ruky. Neviem, ako sa to počas leta vykryštalizuje," uviedol Anton Horváth, člen bývalej MOPS Huncovce.

Napätie v osadách stúpa

Napätie podľa chlapov naozaj stúpa. Nie je to pocit, ale realita. Pýtajú sa, prečo kompetentní dopustili koniec tohto úspešného projektu. "Inak sa na to pozerajú, lebo nemusia žiť tu, oni majú iný svet," uviedol Maroš Oračko, vedúci bývalej MOPS Rakúsy. V osadách žije už veľmi veľa slušných obyvateľov, ktorí majú prácu, živia rodiny, bývajú v domoch, no stále doplácajú na neprispôsobivých. "Na tých ľudí treba dozerať, preto tie MOPS-ky," povedal Oračko. "My sa za nich musíme hanbiť, za tú vrstvu neprispôsobivých ľudí, ktorí nám robia problémy," povedal Horváth.

Z osád pod Tatrami zmizli aj policajní rómski špecialisti

No a situácii nepomáha ani fakt, že z osád pod Tatrami zmizli policajní rómski špecialisti. Najmä v kežmarskom okrese zohrávali kľúčovú úlohu, v osadách boli každý deň. "Od 1. januára 2020 je ich počet nezmenený, teda zriadených je 11 tabuľkových miest starších referentov pre prácu v komunitách," uviedla Karolína Barinková, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky. Prax je ale iná. Už dlhšiu dobu je v Kežmarku málo policajtov, a tak rómski špecialisti sa venujú iným policajným činnostiam. Vraj sa to zmení. "V tomto kalendárnom roku chceme výrazne posilňovať základné útvary a v rámci toho plánujeme posilniť aj tabuľkové miesta rómskych špecialistov," informovala Barinková.

Situácia sa dotýka viacerých inštitúcií

Chýbajúci rómski špecialisti a koniec rómskych hliadok - žiaľ, dotýka sa to viacerých inštitúcií. "Všetci sú znechutení z toho, že členov MOPS prepustili. Hlavne školy, kurátorky, záchranná služba, policajti, lebo teraz im nemá kto pomôcť," povedal Ladislav Polhoš, vedúci bývalej MOPS Huncovce. "Prerušený program rómskych občianskych hliadok dnes reálne spôsobuje napätie v častiach, kde žijú početné rómske komunity. Urýchlene teda vyzývam kompetentné úrady, aby program, ktorý som pred pár rokmi spustil, znovu zaviedli," uviedol europoslanec Peter Polák. "Našou snahou je, aby sme vyšli v ústrety samosprávam a čím skôr tento národný projekt dali do výzvy," uviedol Ján Hero, splnomocnenec vlády pre rómske komunity. "To bude len tragédia, zas budú chodiť policajti trikrát - štyrikrát denne," zhodnotil Oračko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy