Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Streľbu na policajnej akadémii riešili aj na parlamentnom výbore: V prípade je ale stále viac otázok ako odpovedí
Zdielať na

Streľbu na policajnej akadémii riešili aj na parlamentnom výbore: V prípade je ale stále viac otázok ako odpovedí

BRATISLAVA / Streľbu na policajnej akadémii v Bratislave, pri ktorej sa zranila 20-ročná Michaela, v utorok, 14. marca, riešili na parlamentnom výbore. Prišiel minister vnútra aj rektorka akadémie Lucia Kurilovská. V prípade je stále viac otázok, ako odpovedí.

Témou mimoriadneho parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť bolo fungovanie akadémie policajného zboru v Bratislave. Padli aj rôzne zásadné otázky, na ktoré odpovede stále nepoznáme. Šéf bezpečnostného výboru mal pripravené množstvo otázok, ktoré adresoval práve rektorke akadémie. Medzi nimi napríklad aj to, ako sa mohol Šeparnev dostať k zbrani alebo ako je možné, že viedol strelecký kurz aj napriek zákazu vedúceho katedry.

Krúžok, na ktorom došlo k postreleniu kadetky, sa mal konať prvý raz až prvého marca, teda v deň, kedy skončila 20-ročná študentka s fatálnymi zrneniami v nemocnici. Krúžok mal viesť inštruktor a Šeparnev mal figurovať len ako asistent. Do polygónu sa mal dostať podľa rektorky tak, že si mal zobrať klúče od vrátnika. Ten ale nemal odkiaľ vedieť, že Vladimír nemôže krúžok viezť.

"Podľa informácií, ktoré zatiaľ mám, boli porušené viaceré postupy. Ten dotyčný tam nemal čo robiť a nemala tam byť ostrá munícia. Myslím si, že by mala byť vyvodená zodpovednosť. V tomto prípade od šéfa katedry a šéfky akadémie," uviedol minister vnútra Roman Mikulec. "Takáto výzva zo strany ministra vnútra nám nie je nič platná. Určite by bolo dobré, aby aspoň niečo urobil," reagoval poslanec Juraj Krúpa. "Ja v tomto momente nemienim vyvodiť svoju zodpovednosť, lebo ja za to nemám zodpovednosť. Bolo by to odo mňa zbabelé," uviedla rektorka akadémie Lucia Kurilovská.

​Hľadať odpovede na svoje otázky prišiel do parlamentu aj právny zástupca postrelenej Michaely. "Nevidel som uznesenie, nemám informácie, nemám nič," povedal. Prípad vyšetruje polícia, začaté bolo aj trestné stíhanie pre zabitie z nedbanlivosti, no obvinenie ani po dvoch týždňoch nepadlo.

Šeparnev postrelil študentku do chrbta a podľa informácii TV JOJ má 20-ročná Michaela fatálne poranený dvanásty stavec. Stále je v opatere lekárov. Na policajnej akadémii sú potrebné aj fyzické testy. Reportérka a moderátorka JOJ 24 sa preto v Štúdiu 24 rektorky pýtala, či bude mať Michaela možnosť doštudovať aj napriek zraneniu. "Ja som to už rodine sľúbila," povedala Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy