Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zriadenie rómskych hliadok patrí medzi najúspešnejšie projekty. Napriek tomu sa už roky opakuje to isté
Zdielať na

Zriadenie rómskych hliadok patrí medzi najúspešnejšie projekty. Napriek tomu sa už roky opakuje to isté

BRATISLAVA / Zriadenie rómskych hliadok a neskôr Miestnych občianskych poriadkových služieb patrí na Slovensku medzi tie najúspešnejšie projekty. Napriek tomu nie je kontinuálny a už roky sa opakuje to isté. Po určitej dobe vždy skončí a obce musia opäť čakať na ďalšiu výzvu. Starostovia tak majú problém hliadky udržať. V niektorých obciach ich už museli zrušiť.

"Žiak alebo rodič nevyberá žiakovi strednú školu až keď skončí dochádzku v základnej škole. Proces, kedy si idem vybrať školu a kedy musím sprocesovať niektoré úkony, musím robiť minimálne rok dopredu, rovnako je to aj tu," vyjadril sa starosta Veľkej Lomnice Peter Duda. Starosta Veľkej Lomnice a ani mnohí jeho kolegovia z obcí, ani chlapi z občianskych hliadok už naozaj nechápu, prečo opäť projekt Miestnych občianskych poriadkových služieb musel skončiť a opäť sa pripravuje výzva. 

Na otázku, prečo je to tak, prečo projekt nie je stály bez prerušenia, neodpovedalo ani ministerstvo vnútra, ani ministerstvo regionálneho rozvoja. Zhodli sa len na tom, že projekt je mimoriadne úspešný a že bude pokračovať ešte tento rok. "Cez tento projekt a cez túto príslušnú prioritnú os už nie je možné financovať projekt. Dôvodom je, že finančné prostriedky boli určené na konkrétne výstupy a tie boli ďalej distribuované," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. 

Na projekt má byť určených 35 miliónov eur pre celé Slovensko. Kedy presne začne je stále otázne, a tak obce dávajú dokopy financie zo svojej kasy, aby hliadky udržali funkčné. Chlapi z hliadok chcú mať tiež istotu a zatiaľ ju nemajú. Niektorí to už vzdali, mnohé obce museli hliadky úplne zrušiť pre nedostatok peňazí. 

"Tieto Miestne občianske poriadkové služby nám zabezpečujú udržanie poriadku v osadách. Ten poriadok a prevencia je vždy lacnejšia ako už potom represia," dodáva Peter Duda, starosta Veľkej Lomnice. Obciam opäť neostáva nič iné ako čakať na výzvu, aby sa mohli opäť do projektu zapojiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy