Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
"Vynaliezaví" žiadatelia o príspevok za ubytovanie: Na rôznych adresách nahlásili toho istého Ukrajinca
Zdielať na

"Vynaliezaví" žiadatelia o príspevok za ubytovanie: Na rôznych adresách nahlásili toho istého Ukrajinca

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra predĺžilo vyplácanie príspevku za ubytovanie pre odídencov z Ukrajiny do 31. mája. Majú ale niekoľko podozrení. Podľa zdroja televízie JOJ existujú aj prípady, keď rodina žije na Ukrajine, no na Slovensko sa príde raz mesačne prihlásiť.

Odídenec z Ukrajiny je povinný raz mesačne počas poskytovania ubytovania osobne oznámiť obci, že mu oprávnená osoba poskytuje ubytovanie. Rezort vnútra ale eviduje prípady, kedy si za ubytovanie konkrétneho odídenca žiadajú o príspevok dve rôzne osoby za rovnaké obdobie. "Ministerstvo vnútra eviduje samozrejme aj nejaké nezrovnalosti v tejto veci. Následne ten príspevok obci je vyplácaný až vtedy, keď skutočne je dokázané, že daný človek ubytováva človeka, ktorý odišiel pred vojnou," vysvetlila hovorkyňa MV SR, Zuzana Eliášová.

Podľa zdroja TV JOJ existuje aj niekoľko prípadov, kedy je rodina z Ukrajiny nahlásená u poskytovateľa ubytovania na Slovensku, no reálne tam nebýva. Raz mesačne ale prekročí hranicu z dôvodu, aby obci nahlásili, že sú tam ubytovaní. "Na jednej strane sme svedkami toho, ako čestné prehlásenia môžu byť klamlivé. Na druhej strane práve nedokonalá legislatíva neumožňuje samosprávam, aby vstupovali do obydlia a spočítavali počet ubytovaných," vyjadril sa odborník na samosprávu, Michal Kaliňák.

Ak vznikne tzv. prekrývanie ubytovania na dvoch miestach v rovnakom čase, obec v spolupráci s ubytovateľmi je povinná nesúlad odstrániť a zaslať ministerstvu vnútra opravné prehľady. "Zákon o azyle neoprávňuje samosprávu vykonávať kontrolu, či sú v nehnuteľnostiach skutočne ubytovaní Ukrajinci, na ktorých si oprávnené osoby uplatňujú príspevok za ubytovanie odídencov," dodal Marián Škuba, hovorca mesta Humenné. "Táto situácia kým sa v praxi v legislatíve nenapraví, tak bude trvať, kým bude trvať vojna na Ukrajine," skonštatoval Kaliňák.

Aktuálne vláda poskytovanie príspevku pre odídencov predĺžila do konca mája tohto roka. "Stále je to ten najlepší spôsob, akým vieme zabezpečiť im ubytovanie a integráciu, aby mohli dať deti do škôlok, škôl a nájsť si prácu," vyjadril sa minister vnútra SR, Roman Mikulec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy