Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mladíkovi, ktorý zaútočil sekerou v škole, zastavili trestné stíhanie
Zdielať na

Mladíkovi, ktorý zaútočil sekerou v škole, zastavili trestné stíhanie

NOVÁKY / Začiatkom vlaňajšieho novembra zadržali policajti 16-ročného študenta. Na strednej škole v Novákoch sekerou zaútočil na svojich spolužiakov. Obvinili ho z pokusu o úkladnú vraždu a skončil vo väzbe. Najnovšie je všetko inak.

16 ročný Alex, ktorý so sekerou v ruke útočil na tejto strednej odbornej škole v Novákoch sa trestu vyhne. Hrozil mu dlhoročný pobyt za mrežami. Platilo to však iba do chvíle kým sa na jeho duševný stav nepozreli znalci. Ich verdikt je jednoznačný. "V danej veci znalecký posudok z odvetvia psychiatrie jednoznačne konštatoval prítomnosť závažnej duševnej poruchy, ktorá mala za následok vymiznutie ovládacích a rozpoznávacích schopností u obvineného," uviedol Dalibor Skladan, hovorca generálnej prokuratúry. 

Ako ďalej uviedol advokát obvineného Ladislav Krčmárik, boli v čase spáchania skutku jeho ovládacie schopnosti vymiznuté. "To, že bol nepríčetný, to znamená, že v čase spáchania skutku pod vplyvom duševnej choroby nevedel ovládať svoje konanie a ani rozoznať jeho protiprávnosť," vysvetlila psychiatrička Darina Hrabovská. 

V osudný deň si priniesol do školy sekeru. Tou zaútočil na svojich spolužiakov. "Povedal, že má na to dôvod. Dôvod aký neviem. najskôr zaútočil na chlapca, potom povedal tej babe, že tu seď a potom ju sekol," opísal situáciu žiak školy. Dvoch študentov ratovali záchranári. Útočník ušiel a policajti ho zadržali v neďalekom poli. 

Pár dní na to skončil vo vyšetrovacej väzbe. Potom, ako znalci zistili, že v čase spáchania skutku bol nepríčetný sa všetko zmenilo. "Z uvedeného dôvodu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodol o zastavení trestného stíhania obvineného z dôvodu nepríčetnosti a príkazom prepustil obvineného na slobodu," vysvetlil Skladan. 

To presne sa aj stalo. Z väzby domov nešiel. Previezli ho na psychiatriu do Kremnice. Tu je pod dohľadom odborníkov. "Obvinený si neuvedomuje následky trestnoprávneho konania," dodal Krčmárik. Ako uviedla generálna prokuratúra vo svojom stanovisku, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na špecializovaný trestný súd návrh na uloženie ochranného psychiatrického liečenia ústavnou formou. "Podľa záverov znaleckého posudku je pobyt tejto osoby na slobode nebezpečný," uzavrela prokuratúra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy