Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Psychológ a sociologička o útoku v Novákoch: Čo mladého človeka dotiahne k takémuto činu?
Zdielať na

Psychológ a sociologička o útoku v Novákoch: Čo mladého človeka dotiahne k takémuto činu?

NOVÁKY / Mladíka, ktorý zaútočil sekerou na spolužiakov, priviezli policajti NAKA do domu v Lazanoch pri Prievidzi. Za prítomnosti chlapcovej mamy urobili domovú prehliadku a popoludní vyšetrovateľ študenta obvinil z pokusu o úkladnú vraždu. Včerajší, vraj plánovaný, útok sa odohral na strednej odbornej škole v Novákoch. Podľa psychológa je za uplynulé týždne až 85-percentný nárast tínedžerov, ktorí volajú na linku pomoci. Sú nahnevaní a frustrovaní.

Útok sekerou na rovesníkov otriasol Slovenskom. 15-ročný mladík z obce Lazany pri Prievidzi je v prvom ročníku na strednej škole. Podľa riaditeľky bol tichý a bezproblémový študent. To, čo urobil, bol preto pre všetkých šok. Do školy cestoval autobusom a v batohu si niesol sekeru. Už tam chcel napadnúť cestujúcich, ale nenabral odvahu. Bál sa prevahy. Keď prišiel do triedy, svojim spolužiakom začal nadávať. Jednému z dievčat povedal, aby si sadlo a nehýbalo sa. Potom ho trafil sekerou do čela. Do chrbta udrel aj ďalšieho spolužiaka. Ostatní v škole sa zamkli v triedach a útočník sa dal na útek. Asi kilometer od školy ho chytili policajti.

"Veľakrát sme opakovali, že títo mladí ľudia nemajú individuálnu, životnú skúsenosť, aby isté veci prehodnocovali. Jednak sú často otrokmi sociálnych sietí, na ktorých sú sýtení násilím, agresivitou. Ale najmä vo verejnom živote získavajú pocit, že hrubosť, násilie, afektívne správanie, ktoré vedie až k fyzickému násiliu, je ako keby normou, štandardom," uviedla sociologička Silvia Porubänová.

Podľa psychológa sú mladí ľudia nahnevaní najmä z vážnych situácií a tragédií z uplynulých týždňov. Najviac ich hnevá spôsob, akým sú komunikované v médiách a politikmi. "Tí mladí ľudia majú pocit, že dospelí a tí dôležití aktéri neriešia konkrétne situácie a skončí to len pri rečiach. Sú frustrovaní, unavení, ale aj teda veľmi nahnevaní, majú pocit, že musia tie situácie začať riešiť sami," povedal Marek Madro.

Odborníci z oblasti psychológie poukazujú na znepokojivý fakt, že nám na školách chýba systém prevencie a pomoci. Chýbajú tiež nástroje, vďaka ktorým by mladí ľudia mohli riešiť svoju frustráciu či zlosť. "Nemáme dostatok školských psychológov na školách, školstvo je na okraji záujmu politikov. Toto všetko ako keby prispieva k tomu, že zrejme o takýchto situáciách budeme počúvať aj v ďalších obdobiach," doplnil Madro.

Podľa neho musíme ako spoločnosť urýchlene riešiť a nájsť spôsoby ako mladým ľuďom poskytnúť čo najefektívnejšiu pomoc. Musí začať existovať systém pomoci a podpory. Z najväčšej časti je to úloha rodičov. "Dnes je neuveriteľne dôležité, aby prišli rodičia za svojimi deťmi, objali ich a povedali im, že sú v bezpečí, a že keby sa dialo čokoľvek, tak sú tu pre nich. Aby sa nebáli vytvárať doma prostredie, kde deti, najmä tínedžeri, môžu hovoriť o tom, čo prežívajú a čo si myslia," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy