Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nehodu spôsobil ešte ako stredoškolák. Už absolvent práva pôjde za mreže
Zdielať na

Nehodu spôsobil ešte ako stredoškolák. Už absolvent práva pôjde za mreže

NOVÉ ZÁMKY / Novozámčan, ktorý ako stredoškolák pred siedmimi rokmi za volantom opitý vo vysokej rýchlosti spôsobil smrť taxikára a ťažké zranenia pasažierky, po siedmich mesiacoch stiahol svoje odvolanie voči rozsudku okresného súdu. Dnes už absolvent práva si tak odpyká štvorročné väzenie a doživotný zákaz šoférovania.

"Obžalovaný Ivan Veréb bude na verejné zasadnutie predvedený príslušníkmi policajného zboru," takto rozhodla mesiac pred Vianocami predsedníčka Krajského súdu v Nitre po tom, ako sa Novozámčan Ivan ospravedlnil z pojednávania vo veci jeho odvolania sa voči rozsudku v trestnej veci z júna minulého roku. Ani vo štvrtok, 19. januára, sa pojednávanie neuskutočnilo. "Obžalovaný vzal svoje odvolanie späť, a teda vydaný rozsudok súdu prvého stupňa nadobudol právoplatnosť dňom doručenia späťvzatia odvolaciemu súdu," informovala hovorkyňa súdov Nitrianskeho kraja Lena Kiradžiev.

Ten znel na 4-ročný trest za mrežami a doživotný zákaz šoférovania. Odsúdený muž ešte ako maturant, po siedmich rokoch súdnych procesov je dnes z neho už absolvent práva, s takmer dvomi promile alkoholu v krvi za volantom vrazil do taxíka na sídlisku v Nových Zámkoch pri 110 kilometrovej rýchlosti. O život prišiel taxikár, otec piatich detí. Pasažierka skončila s ťažkými zraneniami v nemocnici. "Za usmrtenie človeka a za ublíženie na zdraví s ťažkými trvalými následkami je to trošku málo, si myslím," povedala zranená pasažierka z taxíka, pani Henrieta.

Pojednávanie v tejto trestnej veci bolo niekoľkokrát zmarené. Naposledy sa odvolací súd neuskutočnil, nakoľko obžalovaný Ivan predložil potvrdenie, že bol pozitívne testovaný na covid. "Okresný súd vyznačí právoplatnosť, následne osloví zariadenie na výkon trestu odňatia slobody. To sú administratívne úkony, tak ako si to zariadi sudca. Na nástup do výkonu trestu sa potom dáva lehota zhruba 15 dní," uviedla advokátka pozostalých a zranenej pasažierky Elena Szabóová.

"Som splnomocnená povedať len toľko, že zvažoval a tie jeho myšlienky ho viedli k tomu, že toto bude najlepšie riešenie, keď to vezme späť a nastúpi na výkon trestu," vyjadrila sa právna zástupkyňa obžalovaného Lívia Kňažíková. Vdova po nebohom taxikárovi žije aj s deťmi v zahraničí, čaká na obnovenie konania civilnej žaloby na náhradu nemajetkovej ujmy a náhrady škody. "Úprimná ľútosť by mala byť vyjadrená aj faktickým konaním, napríklad tým, že hoci v trestnom konaní nespochybnil výšku náhrady nákladov na pohreb, doteraz ich neuhradil," opísala  Elena Szabóová. Odsúdený môže po polovici trestu žiadať o podmienečné prepustenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy