Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Takto oslávili Vianoce väzni vo výstupnom oddiele
Zdielať na

Takto oslávili Vianoce väzni vo výstupnom oddiele

KOŠICE / Väzni vo výstupnom oddiele takisto slávia Vianoce. Minulé roky boli pre pandémiu ťažšie, teraz ale všetci spolu pripravujú jedlá a darčeky. Pre chlapov v tejto skupine ide o posledné Vianoce za múrmi väznice.

Vianoce bez svojich blízkych strávia aj väzni za múrmi väznice. Personál sa im ale snaží tieto chvíle spríjemniť a vytvoriť vianočnú atmosféru. Štedrý deň vyzerá rovnako ako bežný, no s tým rozdielom, že sa podáva tradičná štedrá večera. Muži vo výstupom oddiele, teda tí, ktorí majú maximálne šesť mesiacov do výstupu, sa na Vianoce pripravujú už skôr. Niektorí strávili za mrežami už dlhé roky a práve toto vianočné obdobie je pre nich najťažšie. "Veľmi sa teším domov, pretože už sedím skoro desať rokov," povedal odsúdený Viktor. "Dva roky som tu a teším sa na svoju rodinu, na dve deti, na brata, na všetkých," uviedol odsúdený Leon.

"Kto má rodinu a ľúbi ich, tak to veľmi ťažko ide. To sa nedá opísať, to musí človek cítiť," vyjadril sa odsúdený Gabriel. Muži vo výstupnom oddiele si mohli Vianoce pripraviť sami. "V tomto roku majú navarenú kapustnicu a napečené perníky a koláče. Počas výroby perníkov sme si spievali koledy, tiež sme sa veľa rozprávali o vianočných tradíciách, kto ako prežíva a trávi Vianoce," opísala sociálna kurátorka výstupného oddielu Gabriela Soponošová. "Projekt Šanca na návrat pripravilo pre klientov umiestnených vo výstupnom oddiele tri vianočné pohľadnice, ktoré môžu poslať svojim známym a rodinným príslušníkom bez toho, aby za to museli platiť. To je ďalší benefit pre klientov, ktorí sú umiestnení vo výstupnom oddiele," informoval sociálny pracovník výstupného oddielu Peter Lengeň.

Nemysleli len na seba. Vyčariť úsmev opusteným seniorom sa pokúsili aj oni. Ani jeden nezaváhal a priložil ruku k dielu. "Boli sme darovať balíčky s perníkmi pre starých ľudí a aj pohľadnice," opísal odsúdený Oliver. "Hlavnou myšlienkou pre nás bolo to, aby aj odsúdení pochopili, aké ťažké je pre tie ženy pripraviť sviatky. Takisto nám išlo o trošku scitlivenia, treba vedieť v živote aj pomáhať, aj dobré skutky robiť. Chcem ich vyzdvihnúť, že naozaj každý jeden z nich chcel urobiť dobrý skutok," vysvetlila Gabriela Soponošová.

Mnohí z nich si uvedomili, čo urobili, priznali si svoje chyby a plánujú sa začleniť čo najskôr do spoločnosti. Práve výstupný oddiel ich má pripraviť na nový civilný život. "Bol som tu skoro 28 mesiacov a tieto Vianoce sú mojimi poslednými pred výstupom. Čo som sa tu naučil? Režimu a počúvať ľudí. Komunikovať s ľuďmi je základ, pretože tu sa bez komunikácie človek nedostane nikam," povedal odsúdený Oliver. "V tom je výstupný oddiel špecifický. Samoobslužné činnosti spočívajú v tom, že si môžu navariť, napiecť, vyprať a ožehliť. Je to taktiež jeden z krokov k úspešnej resocializácii," doplnil Peter Lengeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy