Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prišli o stovky až tisícky eur. Ľudia z celého Slovenska sa nechali nachytať na lákavú pracovnú ponuku
Zdielať na

Prišli o stovky až tisícky eur. Ľudia z celého Slovenska sa nechali nachytať na lákavú pracovnú ponuku

BRATISLAVA / Prišli o stovky až tisícky eur. Ľudia z celého Slovenska sa nechali nachytať na lákavú pracovnú ponuku. Zarábať mali klikaním na filmové upútavky, museli však zaplatiť zálohu. Neskôr zistili, že ide o podvod.

Podvedení sa stretli s ponukou na sociálnej sieti. Privyrobiť si mali propagáciou filmov, mysliac si, že budú pracovať pre známu streamovaciu platformu. "Že našou úlohou je kliknúť na video nejakého traileru, pozrieť si 15 sekúnd a v tej základnej skupine by bolo nejakých 80 centov za video," povedala podvedená žena.

Na to im slúžila profesionálne vypracovaná aplikácia. Spoločnosť ich mala vyplácať v bitcoinoch. Museli však zaplatiť zálohu, ktorej výška záležala od toho, v ktorej úrovni chceli byť, a to od 100 do 36 000 eur. "Vždy sa to rovnalo asi tomu, že ten príjem, aj keď ste tam vložili peniaze za ten mesiac mal byť vyšší ako ten vklad," dodala podvedená.


Asi týždeň predtým ako celá bublina praskla mali v spoločnej skupine takzvaní manažéri na ľudí tlačiť, aby prešli do vyšších úrovní. Povzbudzovali ich, aby organizovali posedenia v reštauráciách a verbovali nových ľudí. To všetko im údajne spoločnosť preplatila. "Posielali nám ľudia aj fotky ako tie posedenia reálne robia a dokonca, že dostávajú odmeny od danej spoločnosti. Posielali fotky, že si kúpili i phone hodinky, airpody," vysvetlila žena, ktorú podviedli.

Na prvý pohľad sa teda zdalo, že všetko klape, ako má a vyše mesiaca im peniaze chodili na účet. Jedného dňa, ale prišiel zlom. Podvodníci len pár dní potom ako im nič netušiaci ľudia zaplatili väčšie zálohy, zablokovali ich účty. A to vraj z dôvodu, že ich preveruje daňový úrad. Podvedení chceli svoje peniaze späť. Dočkali sa však len vulgarizmov a posmeškov. "Jedol si už niekedy hovienko? Zvyčajne máš rád sex?" zaznelo v reakcií.

"Mohli by to byť pokojne aj Slováci, ale nesie to také prvky prístupu, že toto nie je prvý takýto pokus. A v minulosti bolo viacero takýchto pyramídových hier odštartovaných z Českej republiky," skonštatoval IT špecialista Ondrej Macko.


Jedna z podvedených prišla asi o tristo eur a obrátila sa na políciu. Pozná aj ľudí, ktorí prišli o tisícky eur. Polícii to však neohlásili. Podľa jej slov sa našlo aj veľa takých, ktorí od toho druhých odhovárali. "Trestné oznámenie bolo podané 41-ročnou ženou z Vranova nad Topľou a v súčasnosti je v štádiu preverovania," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.


Podľa odborníkov nie je jednoduché vypátrať tých, ktorí stáli na vrchu tejto pyramídy, aj keď možné to je, stálo by to ale príliš veľa času. Najideálnejšie riešenie je vždy to najjednoduchšie, nedať sa nachytať. Podvodníci pokračujú aj pod inými značkami. "Ono to funguje tak, že ľudia dlhodobo na internete zarábať nebudú len tak z ničoho nič. Takže nemohlo to mať iný koniec," uzavrel Macko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy