Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V období dušičiek sa mimoriadne darí vreckárom. Polícia posilní hliadky aj na cintorínoch
Zdielať na

V období dušičiek sa mimoriadne darí vreckárom. Polícia posilní hliadky aj na cintorínoch

BRATISLAVA / V období dušičiek sa zlodejom mimoriadne darí. Sviatky so sebou prinášajú aj väčšie riziko dopravných nehôd, ktorých účastníkmi sú často chodci, ktorí nemajú reflexné prvky. Zvýšený nápor cestujúcich sa očakáva aj na našich diaľniciach.

Nielen v uliciach Bratislavy sa v najbližších dňoch stretnete so zvýšeným počtom policajtov. Tí budú dohliadať na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Pozor budú dávať aj na verejný poriadok, najmä v okolí cintorínov. "Viac policajtov dopravnej, poriadkovej a železničnej polície bude v teréne nielen počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, ale už skôr, od piatku, 28. októbra," vysvetlila hovorkyňa PPZ SR, Denisa Bárdyová.

"Mestská polícia v súvislosti so Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých už v týchto dňoch výrazne posilnila výkon služby," uviedla hovorkyňa Mestskej polície v Bratislave, Barbora Krajčovičová. Každoročne sa kameňom úrazu stávajú parkoviská pri cintorínoch či priľahlé cesty, na ktorých sa tvoria kolóny. Dopravný podnik preto radí, aby ste využili spoje MHD, aby sa tak nápor áut na cestách zmenšil. "V tomto ohľade DPB posilňuje MHD a to výpravou kapacitnejších spojov a tiež posilňovaním intervalu napríklad na linke 39, ktorá obsluhuje dva veľké bratislavské cintoríny. Dopravný dispečing sa pripravil na nápor cestujúcich a bude premávku koordinovať aj priamo v teréne," vyjadril sa hovorca DPB, Martin Chlebovec. V tomto období navštevuje cintoríny množstvo ľudí, ktorí spomínajú na svojich blízkych. Polícia varuje smútiacich, aby boli pri zapaľovaní sviečok na cintorínoch maximálne obozretní.

Počas dušičiek sa darí zlodejom

Takzvaným vreckárom, ktorí využijú vašu chvíľku nepozornosti a ani sa nenazdáte a z kabelky či z bundy vám môže zmiznúť napríklad telefón či peňaženka. "Ľuďom tiež odporúčame, aby pri návšteve pietnych miest nemali pri sebe veľkú hotovosť a tiež aby ju nenechávali na viditeľných miestach vo svojich automobiloch," dodala Krajčovičová. "Auto po opustení dôkladne zamknite a zoberte si z neho všetky cenné veci a doklady," uviedla Bárdyová. Polícia tiež odporúča všetkým chodcom či cyklistom, aby používali reflexné prvky. Aj obyčajnou reflexnou páskou totiž dokážeme zvýšiť svoju viditeľnosť v cestnej premávke až na vzdialenosť 200 metrov.


Zvýšený nápor cestujúcich sa očakáva aj na diaľniciach

Napríklad minulý rok zaznamenali počas dušičkového víkendu až o polovicu viac cestujúcich oproti bežným dňom. "Pre porovnanie, počas posledných októbrových dní v roku 2021 sme namerali na D1 v smere z Bratislavy do Senca 38-percentný nárast oproti klasickému dňu. Zhruba 45-percentný nárast sme evidovali na D2 v smere z Česka do Bratislavy a vyše 50-percentné navýšenie intenzít sme namerali na D3 v smere z hlavného mesta do Žiliny," vysvetlila Eva Žgravčáková, hovorkyňa NDS. Taktiež zaznamenali vyťaženosť na východnej D1 v smere do Košíc a Prešova. Rovnako aj na R1 v smere z Trnavy do Bystrice. Od 2. novembra polícia spúšťa aj dopravno-bezpečnostnú akciu s názvom SITO. Zamerajú sa najmä na alkohol, ale aj rýchlu jazdu či používanie telefónov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy