Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po nehode, ktorú zavinil opitý vodič, ostalo 3-ročné dievčatko ochrnuté. Stará mama sa obáva, že šoféra neodsúdia
Zdielať na

Po nehode, ktorú zavinil opitý vodič, ostalo 3-ročné dievčatko ochrnuté. Stará mama sa obáva, že šoféra neodsúdia

ŽILINA / Prechádzka trojročnej Vanesky na malom bicykli povedľa jej mamy, pár metrov od ich domu v Dlhej nad Oravou, skončila v lete nešťastím. Dievčatko zmietol z cesty alkoholom podgurážený vodič. Je stíhaný na slobode, no ani po viac ako dvoch mesiacoch po nehode súd neprebehol a podľa starej mamy sa vodič neprišiel ani ospravedlniť rodine.

"Mal guráž sadnúť za volant s 2,2 promile a teraz nemá guráž prísť, pozrieť sa rodičom do očí a sa ospravedlniť," povedala stará mama Vanesky. Život rodiny sa otočil na ruby. Milovaná dcérka namiesto pokojného hrania sa s rodičmi, či s dvomi súrodencami, musela nekonečné týždne bojovať o holý život. Dievčatko po nehode lekári dali do umelého spánku a museli ju operovať. "Mala ťažký úraz hlavy, krvácanie do mozgu, ochrnula na pravú stranu," objasnila stará mama. 

"Vodič sa podrobil dychovej skúške s pozitívnym výsledkom  2,02 promile," telefonuje hovorkyňa KRPZ mesta Žilina, Gabriela Kremeňová. Keď ju v nemocnici prebudili z umelého spánku, malá Vaneska si nič nepamätala. "Nepoznala nikoho ani maminku, ani súrodencov ani starkých, nikoho nepoznala. Následky aké bude mať to sa ukáže po roku, dvoch rokoch," povedala stará mama. 

Všetko ju museli učiť, navyše dievčatko bolo ochrnuté na pravú stranu tela. A doteraz len jemne hýbe pravou rukou, či nohou. "Začala pomaly rozprávať, sme ju museli učiť rozprávať. Z praváčky sa stala ľaváčka. V utorok ide do Kováčovej na rehabilitačnú liečbu," smúti stará mama.

Vodič je však stále na slobode. "V predmetnej veci prebieha naďalej vyšetrovanie," upresnila Kremeňová. Pokým vodiča čaká súd, rodičia a dvaja súrodenci Vanesky sú psychicky na tom zle. "Je tam psychická trauma neskutočná a po finančnej stránke je to veľmi ťažké, lebo obaja rodičia musia zostať doma," dodala stará mama.

V tejto rodine sa podobné nešťastie stalo aj pred 24 rokmi. "Môjho muža zrazil opitý vodič, ten nafúkal 2,8 promile, bol odsúdený, dostal rok a pol a za dobré správanie mu to odpustili, vodičský mu zobrali a o päť rokov som sa dopočula, že urobil tu istú chybu, niekoho zrazil. Ja by som mu zobrala vodičský na doživotie, raz sadneš opitý a nikdy viac ti vodičský nedám do ruky. Manžel má trvale následky, mal mozog poškodený a zostal na úrovni myslenia 5 ročného dieťaťa," spomína stará mama. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy