Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matúš a Juraj neunikli pred krutou popravou: Zomreli iba preto, že boli iní
Zdielať na

Matúš a Juraj neunikli pred krutou popravou: Zomreli iba preto, že boli iní

BRATISLAVA / V podniku Tepláreň boli večer iba traja ľudia. Páchateľ, ktorý dvoch z nich zastrelil, na nich chladnokrvne vyčkával. Posedával neďaleko asi trištvrte hodinu.

​Včerajšej streľby: Matúš a Juraj. Boli to slušní a inteligentní mladí muži. Nikomu neubližovali. Svoj život mali ešte len pred sebou. Zomreli iba preto, že boli iní. "Cítim obrovskú bolesť, obrovský smútok čo sa včera stalo. To čo sa stalo, sa môže stať každému z nás, len preto, kým sme sa narodili," povedal majiteľ Teplárne Roman Samotný. 

Dvojicu mladých mužov pripravil chladnokrvným spôsobom o život len 19-ročný Juraj. Nenávidel homosexuálov a židov a netajil sa tým na sociálnych sieťach. Podľa informácií TV JOJ ide o syna poslanca, ktorý kandidoval za stranu Vlasť. Juraj so svojou rodinou býval v bratislavskom Ružinove. Navštevoval štátnu školu pre mimoriadne nadané deti v bratislavskom Novom meste. "Odsudzujeme toto konanie a a vyjadrujeme hlbokú sústrasť," uviedla škola. 

V škole aktuálne organizujú podporné krízové tímy pre študentov aj zamestnancov. "My sme sa dlhodobo báli, že tento čin nastane. Nám do Teplárne posielajú každý týždeň na sociálne siete grcajúcich smajlíkov, vypisujú nám sprostosti, každý týždeň nám pľujú na dvere," uviedol Samotný. 

Podľa jeho slov sa to deje systematicky už niekoľko rokov po celom Slovensku. V podniku Tepláreň sa dlhodobo stretávala LGBT komunita. Ľudia sa tam cítili prijatí a bezpečne. Podľa slov majiteľa pre nich bola domovom. Obete dobre poznali. "Matúš proste bol v Teplárni akoby náš zákazník a začal od septembra tam pracovať. Boli to mladí milí ľudia, ktorí nemali s nikým nejaké zásadné sváry, žili si svoj život. Matúš študoval myslím, že čínštinu a Juraj pracoval v obchode," povedal Samotný. "Matúš robil dobrovoľnícku činnosť v našom občianskom združení, mladý, veselý chalan, ktorý rád pomáhal ostatným," uviedol Róbert Žitňan, známy obete. "Všetci študenti aj pedagógovia sú z toho šokovaní. Bol to dobrý študent a aktívny," povedal učiteľ. 

Z podniku sa stalo pietne miesto 

Študoval na FF fakulte Univerzity Komenského na katedre východoázisjských štúdií. Bol študentom 5.ročníka. Juraj pracoval v jednom z obchodov známeho módneho reťazca. Treťou obeťou včerajšej streľby je Radka, ktorá bola v Teplárni ako zákazníčka. Útok sa jej podarilo prežiť. Večer ju záchranka previezla do nemocnice na Mickiewiczovej ulici. Neskôr ju museli hospitalizovať v nemocnici na Antolskej. Podstúpila operáciu a aktuálne je na JIS-ke. Radka je podľa informácií TV JOJ mimo ohrozenia života a komunikuje s personálom aj rodinou. 

Pred podnikom Tepláreň už horia sviečky, sú tu kytice kvetov, náhodní okoloidúci sa zastavujú a len krútia hlavami a odsudzujú tento nenávistný akt, ktorý sa včera stal a skončil sa tragickou smrťou mladých dvoch ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy