Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
O tom, čo sa odohrávalo v hlave extrémistu, vypovedá jeho komunikácia na internete. Je plná násilia a odhodlania vraždiť
Zdielať na

O tom, čo sa odohrávalo v hlave extrémistu, vypovedá jeho komunikácia na internete. Je plná násilia a odhodlania vraždiť

BRATISLAVA / Útočník, ktorý sa k útoku na nevinných a nič netušiacich ľudí prihlásil, zapĺňal sociálne siete nenávistnými statusmi už niekoľko mesiacov pred útokom. Dokonca tweetoval aj tesne po ňom. Majiteľ teplárne, kde sa útok stal, voči nemu paradoxne nenávisť necíti, iba ľútosť a žiaľ. A útočníka označil za obeť systému.

Čo vedie len 19-ročného chlapca k tomu aby vraždil? Navyše ľudí, ktorí mu nikdy nič nespravil a ktorých ani len nepoznal? Odpoveď odkryli sociálne siete. Deň pred útokom, 11. októbra, na svojom Twitterovom konte po anglicky napísal: "Rozhodol som sa." A ráno v deň útoku približne o desiatej prišiel ďalší status so slovami, z ktorých mrazí. "Bude to vykonané," napísal. Nanešťastie to neboli len slová. Po desiatkach minút vyčkávania krátko po devätnástej hodine usmrtil dvoch nevinných ľudí a jednu ženu postrelil.

Po čine bol mladý útočník na sociálnych sieťach opäť aktívny

Teda v čase, keď unikal pred políciou. Asi pol hodinu po útoku zverejnil príspevok s hashtagmi #hatecrime #gaybar #bratislava #zločin z nenávisti #gejbar. "Streamoval, aby sa pridali aj ostatní," uviedol psychológ Marek Madro. S nenávistnými prejavmi začal už pred niekoľkými mesiacmi. 25.septembra napísal: "Útočníci sa sami neodstránia."  A dva dni predtým ako zabíjal, označil medzi ľuďmi, ktorých považuje za hrdinov a svoje vzory, aj masového vraha Breivika, ktorý celkovo zavraždil 77 ľudí.

​Čo sa v útočníkovi odohrávalo ale v jeho škole, ktorú navštevujú nadané deti, vedenie podľa vlastných slov netušilo. Jeden z jeho spolužiakov ale tvrdí opak. TV JOJ má k dispozícii email od neho. "Už v rokoch 2017-2019 bolo o ňom vedieť, že má sklony ku pravicovému extrémizmu. Počas hodín bol veľakrát na telefóne, kde si pozeral extrémistické skupiny. Takisto pozeral videá a fotky, kde niekoho zabíjajú alebo mučia. Smial sa na nich. Mal extrémistické poznámky o židoch, gejoch a rasových menšinách, ktoré vždy zakrýval pred ostatnými ako humor," uviedol študent. Desivé je, že miesto, kde bude vraždiť, si bol útočník obzrieť už v auguste. Aj to vieme zo sociálnych sietí. Bar, v ktorom viac ako sedem rokov nachádzali ľudia útočisko, zostáva nateraz zatvorený. Napriek tomu, že celú túto tragédiu zapríčinila nenávisť, majiteľ podniku v ktorom prišli nevinní ľudia o život, ju k páchateľovi necíti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy