Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tragédia vo Vysokých Tatrách: Záchranári leteli na pomoc 52-ročnému turistovi
Zdielať na

Tragédia vo Vysokých Tatrách: Záchranári leteli na pomoc 52-ročnému turistovi

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách zahynul 52-ročný Slovák. Neprežil približne 300-metrový pád v jednom zo žľabov k Zamrznutému plesu. Tragédia je o to smutnejšia, že muž šiel na túru včas a na nohách mal stúpacie železá.

Posádka leteckých záchranárov sa spolu s horským profesionálom ponáhľala na miesto nešťastia, do oblasti poľského hrebeňa. Počasie im prialo. "Po lokalizácií zraneného bol lekár spolu s horským záchranárom vysadený priamo do terénu, pomocou palubného navijaka," opísala hovorkyňa VZZS ATE Poprad, Zuzana Hopjaková. S oživovaním už na mieste začali svedkovia nešťastia. 

Lekár i záchranár sa snažili muža ďalej oživovať, no resuscitácia už bola neúspešná. "Rozsiahlemu zraneniu hlavy na mieste napokon podľahol," dodala Hopjaková. Táto tragédia je dôkaz toho, že ani na tatranskom turistickom chodníku nie ste v týchto dňoch v bezpečí. Muž totiž nič neporušil, bolo krásne počasie, na túru sa vydal včas a podľa informácií TV JOJ mal dokonca na nohách aj stúpacie železá.

Keď dôjde k pádu, stúpacie železá tzv. mačky už nešťastiu nezabránia. "S mačkami sa zabrzdiť nedá, stane sa to, že vás iba otočí," opísal záchranár Jozef Brejčák. "Po páde približne 300 metrov narazil muž hlavou o skaly," opísala hovorkyňa.

Ako presne došlo k tragickému pádu 52-ročného muža nie je známe

Horskí záchranári upozorňujú na to, že v stúpacích železách s hrotmi je chôdza úplne iná, ako v bežnej obuvi. No v týchto dňoch sú nevyhnutnosťou, retiazkové ale vhodné nie sú. "Sneh je tvrdý a zľadovatený, popritom trčia kamene, ktoré sú nebezpečné pri možných pádoch," dodal vedúci záchrany Pavol Kuna. Zimný výstroj je potrebné nie len mať, ale vedieť ho aj používať. Žiaľ, ani to niekedy život nezachráni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy