Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dopravná situácia trápi obyvateľov bratislavskej mestskej časti Vajnory. Starosta sa obáva kolapsu
Zdielať na

Dopravná situácia trápi obyvateľov bratislavskej mestskej časti Vajnory. Starosta sa obáva kolapsu

BRATISLAVA/VAJNORY / Viacerí obyvatelia bratislavskej mestskej časti Vajnory majú hlavu v smútku. Podobne ako ľudí v ostatných lokalitách, aj ich trápi dopravná situácia. Hovoria, že počas pracovných dní je už roky neúnosná. Starosta upozorňuje na ešte väčší problém a to hroziaci dopravný kolaps. Dôvodom je plánovaná výstavba nájomných bytov v neďalekej obci.

"Je to katastrofa, niečo hrozné. Tu stále chodia autá hore dole, nedá sa ani vycúvať z dvora. Ja tu žijem 45 rokov ale toto, čo sa tu teraz deje, to nie je normálne," vyjadrila sa obyvateľka mestskej časti Vajnory, Sidónia. "Za 20 rokov, čo som tu vo Vajnoroch, je tá situácia každým rokom horšia," konštatoval obyvateľ Dušan.

Okrajová mestská časť Bratislavy rieši kľúčový problém s tranzitnou dopravou

Automobily idúce do hlavného mesta z okolitých miest prechádzajú aj cez Vajnory. Starosta ale upozorňuje na väčší možný problém. Tým je plánovaná výstavba údajne až 40-tisícového sídliska, v neďalekom Chorvátskom Grobe. "Kapacita dnešnej D4 je síce pripravená, ale určite nepokryje takéto kvantum. Kvantum áut sa prenesie a bude tranzitovať cez Vajnory. Tu apelujeme na iniciatívu vybudovania takzvaného severného obchvatu, čím odkloníme prístup áut z hlavnej Roľníckej ulice," vysvetlil starosta Vajnor Michal Vlček.

Starosta nie je stotožnený s tým, že obec Chorvátsky Grob súhlasí s realizáciou prvej časti etapy výstavby, nakoľko vraj nie je vyriešená dopravná infraštruktúra. Priestor na vyjadrenie štáb TV JOJ poskytol aj starostke obce Chorvástky Grob, tá ale túto možnosť nevyužila. Dotknutá mestská časť sa so spomínaným problémom obrátila aj na rezort dopravy. "Slovenský Grob a Chorvátsky Grob, vrátane časti Čierna Voda, majú priame napojenie na diaľnicu a čoskoro im pribudne ďalšie a nie je preto nutné prechádzať Vajnormi," vyjadril sa Martin Petro z Odboru komunikácie MD SR.

"Predpokladať, že 40-tisíc obyvateľov pôjde cestou na Triblavinu, alebo na obchvat D4, si myslíme, že v praktickom svete tak nebude fungovať a nakoniec aj tak veľká časť áut skončí u nás vo Vajnoroch na Roľníckej ulici," dodal Michal Vlček. Cesta III. triedy, konkrétne Roľnícka ulica, ktorá prechádza Vajnormi, je vo vlastníctve hlavného mesta.

Možným riešením je podľa starostu vybudovanie severného obchvatu

Ide približne o trojkilometrový úsek. "Vo vzťahu k širším dopravným vzťahom k dopravnej situácii by bolo potrebné mať aj konkrétne dopravnú analýzu a je faktom, že územný plán hlavného mesta počíta výhľadovo aj s vybudovaním severného obchvatu mestskej časti Vajnory, takže je toto určite témou," vyjadrila sa hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková. Termín vybudovania severného obchvatu zatiaľ nie je známy. Magistrát hlavného mesta dodáva, že je otvorený ďalšej diskusii. Otázkou zostáva aj cena severného obchvatu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy