Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podvodníčka ho obrala o 40-tisíc eur: Mužom sa to stáva zriedkavejšie, hovorí psychiatrička
Zdielať na

Podvodníčka ho obrala o 40-tisíc eur: Mužom sa to stáva zriedkavejšie, hovorí psychiatrička

HRUBOV (OKR. HUMENNÉ) / Mužom sa to vraj stáva len zriedka. Tisícky eur totiž väčšinou posielajú falošným vojakom, princom či lekárom, práve ženy. Teraz ale humenskí policajti vyšetrujú zločin podvodu, pri ktorom páchateľka vylákala 40-tisíc eur od dôverčivého muža.

Páchateľka muža kontaktovala prostredníctvom sociálnej siete ešte v novembri minulého roka. Odvtedy od neho vylákala 40-tisíc eur. "To sú ľudia, ktorí dokážu obalamutiť človeka," vyjadril sa obyvateľ obce Hrubov. "Muž zo svojho bankového účtu jej zasielal peniaze na účet, neskôr tejto osobe poskytol aj prístupové údaje k svojmu bankovému účtu," vysvetlila hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová.

Dôverčivý muž si dokonca otvoril nový bankový účet a aj k nemu žene sprístupnil vstupné kódy. Peniaze jej podľa polície odovzdal raz aj osobne. 10-tisíc eur vložil do obálky a dal počas stretnutia v Humennom. "Došlo aj k tomu, že osoba si vzala pôžičku na jeho meno, prostredníctvom jeho účtu a to vo výške 18 500 eur," uviedla Ligdayová.

Miestni obyvatelia nad tým len krútia hlavami

"Ja nemám toľko peňazí, určite by som neposlal, lebo nemám," konštatoval obyvateľ obce. Podľa polície pochádza muž z obce Hrubov. Humenský vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu. Páchateľke v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

To, pod akými zámienkami žena desaťtisíce eur vylákala, polícia nekonkretizovala. No všeobecne sa to stáva ľuďom, ktorí sa cítia byť nešťastní. "Mužom sa to stáva zriedkavejšie aj preto, že dokážu racionálnejšie vyhodnotiť situáciu. Ale existuje veľa mužov, ktorí sú osamelí, zanedbávaní. Oni si tými peniazmi vlastne kupujú pozornosť niekoho iného, čo im vlastne ani nemôžeme zazlievať," vysvetlila psychiatrička Danica Caisová. Prípady podvodov prostredníctvom sociálnych sietí sú dennou realitou a polícia opakovane apeluje na občanov, aby nedôverovali neznámym osobám na internete. Ich údajná totožnosť je takmer vždy falošná.

A či je ľahšie oklamať ženu alebo muža? Tak na to majú odborníci jasný názor. "V tom ja veľký rozdiel nevidím. Snáď len v tom, že ženy ľahšie podľahnú netrpezlivosti," dodala Danica Caisová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy