Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na dokumentovanie dopravnej nehody na Zochovej využili policajti špeciálnu technológiu
Zdielať na

Na dokumentovanie dopravnej nehody na Zochovej využili policajti špeciálnu technológiu

BRATISLAVA / Na dokumentovanie miesta trestného činu či miesta závažnej dopravnej nehody, používajú policajti väčšinou fotoaparát alebo kameru. Na mieste musia odhaliť dôležité stopy a zamerať ich. Pri dopravnej nehode na Zochovej využili na zadokumentovanie všetkých stôp aj špeciálny 3D skener.

Vyšetrovanie nehody na zastávke Zochová je mimoriadne sledované. Polícia pri ňom využíva aj modernú technológiu. Miesto skenovali aj špeciálnym zariadením. Jeho úlohou je vytvorenie digitálneho trojrozmerného obrazu miesta činu.

"3D skenery sú pomerne nová technológia je veľmi užitočný pre dokumentáciu miesta činu a aj miesta povedzme dopravnej nehody," informuje profesor kriminalistiky Jozef Meteňko. Laserový lúč rýchlo sníma povrch z ktorého vytvorí takzvané mračno bodov na základe ktorých sa zobrazí presný 3D obraz. Policajti tento prístroj využívajú už približne 3 roky. Kriminalisti či vyšetrovatelia sa vďaka tejto technológii dokážu vrátiť v čase a obzrieť si detailne miesto činu kedykoľvek to potrebujú. 

"Dokumentuje to pomerne presne a môžete priamo v tom objekte, ktorý získate, vykonávať meranie, nemusíte to merať na mieste," povedal ďalej Jozef Meteňko. 3D dokumentácia má ešte výhodu v tom, že zachytí všetky stopy na mieste činu dokonca aj tie, ktoré si napríklad vyšetrovateľ nevšimol, prípadne ich nepovažoval za stopy.

Takýto prístroj používajú policajti hlavne vtedy, ak sa na mieste nachádza veľké množstvo stôp, ktorých dokumentovanie by bolo veľmi zdĺhavé a komplikované. 3D skener použili policajti aj pri dokumentovaní dopravnej nehody, pri ktorej zahynula princezná Diana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy