Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dušan Dědeček po vyhlásení rozsudku utiekol pred novinármi. Podľa odborníka jeho reakcia nie je prekvapujúca
Zdielať na

Dušan Dědeček po vyhlásení rozsudku utiekol pred novinármi. Podľa odborníka jeho reakcia nie je prekvapujúca

BRATISLAVA / Obvinený Dušan Dědeček po skončení rozhodnutia o väzbe pred Okresným súdom v Bratislave na prvý pohľad neprejavil žiadne emócie či prejavenú ľútosť. Podľa psychológov je náš hnev i smútok zo vzniknutej situácie, ktorú spôsobil, oprávnený, jeho správanie však nepovažujú v kontexte udalostí za nič výnimočné.

Dušan Dědeček po vyhlásení rozsudku doslova utiekol pred novinármi. Podľa neuropsychológa jeho reakcia v danom momente však nie je prekvapujúca. V ohrozených situáciách sa u človeka aktivujú časti mozgu, ktoré v nás vyvolajú 3 reakcie - ustrnutie, útek alebo útok. Ide o prirodzenú reakciu ľudského organizmu.

"V tomto prípade registrujeme, že bola spôsobená veľká trauma - rodinám, pozostalým, celospoločenská trauma. Treba si uvedomiť, že daný jednotlivec si prechádza traumatickým obdobím a hovoriť o tom môže pôsobiť na neho retraumatizujúco a môže to byť náročné," informuje neuropsychológ Robert Krause. Bezprostredne po nehode sa podľa policajného prezidenta mal k hliadke aj záchranárom správať agresívne. Krajský prokurátor Juraj Chylo však povedal, že Dušan Dědeček po vytriezvení oľutoval svoj čin. Priamo deafllympijskému výboru napísal ospravedlňujúci list, v ktorom odstúpil z postu generálneho sekretára. O zmierenie a odpustenie prosí aj samotných rodičov obetí nedeľnej tragickej nehody.

"V tejto chvíli nie je užitočné vyjadrovať ten hnev, písať alebo odkazovať mu smrť, odkazy o doživotnom treste. Na to tu máme orgány, ktorým musíme dôverovať. Musíme veriť v tú spravodlivosť, lebo to je to, čo nás podrží pri ďalšom živote," povedal psychológ Marek Madro. Faktom je, že súd vzal do preventívnej a útekovej väzby vodiča z Kysúc, ktorý na chodníku zrazil mamičku s dvomi deťmi. Aj on bol pod vplyvom alkoholu a spôsobil zranenia nevinným ľuďom - nikto z nich však nezomrel. V prípade tragickej nehody na Zochovej je však obvinený Dušan Dědeček stíhaný na slobode. S takýmto rozhodnutím Okresného súdu v Bratislave sa nestotožňuje otec nebohej Natálie, ktorá bola jednou z obetí tragédie. "Má ten sudca nejaké svedomie? Za takúto spravodlivosť sme bojovali? Natálka tento darček dostala k meninám od sudcu," napísal na sociálnej sieti otec nebohej študentky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy