Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pre pozostalých obetí opitých vodičov je alkohol neakceptovateľný. Benevolentnejší prístup majú ľudia z väčších miest
Zdielať na

Pre pozostalých obetí opitých vodičov je alkohol neakceptovateľný. Benevolentnejší prístup majú ľudia z väčších miest

VÍGĽAŠ / Tragická nehoda v Bratislave otriasla aj obyvateľmi Vígľaša. Hneď si spomenuli na podobné udalosti v ich obci. Alkohol za volantom tam zabíjal opakovane a o život pripravil štyroch ľudí. Pri pohľade na smutné policajné štatistiky Vígľašania hovoria, že vodiči sú nepoučiteľní.

Je to pre nich stále čerstvé akoby sa to stalo včera. Vo Vígľaši horia sviečky na dvoch miestach, kde opití vodiči pripravili o život štyroch ľudí. Pri prvej nehode zahynul starší pár, auto šoféroval vtedajší starosta susednej obce. Pri tej druhej zahynuli dôchodkyne, ktoré sa vracali z kostola. 20-ročný vodič mal viac ako 3,5 promile. "Už nám ju nikto nevráti," povedal manžel jednej z obetí.

V malej obci s necelou dvojtisíckou obyvateľov smrť štyroch ľudí zanechala hlbokú stopu. O to citlivejšie vnímajú alkohol za volantom. "U nás sa to nestáva, my alkohol nepijeme," uviedol obyvateľ obce. Naproti tomu v meste ako napríklad BB je to benevolentnejšie, najmä medzi mladými. "Veľa mladých ľudí si to neuvedomuje, asi sa musí dačo stať až potom si to uvedomia," povedala študentka. "Alkohol je u nás tolerovaná droga, všade sú reklamy na alkohol okolo nás," uviedla psychiatrička Katarína Hrabovská. 

"Vždy sa to robilo, že veď prejdem iba kúsok, iba tu sa otočím, tolerancia je veľká. Spoločnosť to berie pomaly ako gentlemanský delikt," povedal Ludvik Nábelek, odborník na závislosti. Za 8 mesiacov tohto roka jazdilo na Slovensku pod vplyvom alkoholu 7 367 vodičov. Tento trend každým rokom stúpa. "Keď si človek vypije aj chabé zábrany vymiznú. Žijeme v dobe keď dodržiavanie pravidiel nie je pravidlom.je veľká skupina ľudí, ktorým sú pravidlá ukradnuté," uviedol Nábelek. Odborník na závislosti sa v polemike prikláňa na stranu vyšších trestov. "Určite by to určitú skupinu ľudí odradilo," dodal Nábelek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy