Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tresty za šoférovanie pod vplyvom alkoholu nie sú dostatočné, ľudia žiadajú ich zvýšenie
Zdielať na

Tresty za šoférovanie pod vplyvom alkoholu nie sú dostatočné, ľudia žiadajú ich zvýšenie

BRATISLAVA / Po tragédii na Zochovej ľudia žiadajú prísnejšie tresty za vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu. Policajti na Slovensku denne zastavia množstvo opitých vodičov, niektorých neodradí ani pokuta v stovkách eur či hrozba pobytu za mrežami.

Policajti zastavia denne v priemere 25 vodičov, ktorí vedú vozidlo pod vplyvom alkoholu, skutočný počet ľudí šoférujúcich po požití alkoholu na Slovensku môže byť vyšší. Aj napriek tomu, že neustále informujeme o častých dopravných nehodách spôsobených práve kvôli alkoholu, tento počet sa nezmenšuje.

Vodiči, ktorí si sadnú za volant s viac ako jeden promile v krvi sa dopúšťajú trestného činu. Za uplynulý rok nafúkalo pri cestnej kontrole viac ako 9000 vodičov. "Nie je pravda, že za to môžu jednotlivci. Tí môžu, ale na prvom mieste je to politika a systém, ktorý v tej spoločnosti, v tej krajine, ktorý môže výrazne zredukovať tieto problémy," vyjadril sa Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí. Jedným z prvých opatrení by malo byť zvýšenie veku potrebného na kúpu alkoholu z 18 na 21 rokov života.

Ďalším krokom je zvýšenie frekvencie kontrol v pohostinstvách. V iných krajinách dostane podnikateľ pri neoprávnenom predaji nízku pokutu, často vyviazne len s pohrozením. Žiadny z uvedených trestov však nie je dostatočný, aby mu zabránil predávať mladistvým alkohol aj naďalej. Alkohol by nemal byť prezentovaný na bilbordoch a v reklamách ako niečo neškodné, pretože to od útleho veku ovplyvňuje deti. Alkohol spôsobuje, že sa ľudia správajú agresívne a nezodpovedne.

"To množstvo alkoholu, ktoré je v organizme, v krvi má rôzny vplyv. Ale už od jedného promile má na väčšinu ľudí taký, že sa zhoršuje schopnosť riadiť motorové vozidlo. Vždy je ovplyvnená schopnosť odhadovať situácie, zvyšuje sa agresivita a tendencia riskovať," dodal Ľubomír Okruhlica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy