Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Severná Kórea odpálila raketu ponad Japonsko
Zdielať na

Severná Kórea odpálila raketu ponad Japonsko

Zdroj: TASR

TOKIO / Japonsko vydalo v utorok 4. októbra varovanie pre obyvateľov niektorých oblastí s výzvou na evakuáciu do úkrytov po tom, čo Severná Kórea vystrelila ďalšiu balistickú raketu. Japonský premiér Fumio Kišida kritizoval odpálenie severokórejskej balistickej strely, ktorá prvýkrát po takmer piatich rokoch preletela ponad Japonsko.

Test balistickej strely zo strany Severnej Kórey v Japonsku neobvykle spustil národný systém varovania pred vzdušnými útokmi J-Alert. Odpálenie si v krajine nevyžiadalo žiadne škody ani zranenia. Varovaním sa vyzývali obyvatelia severného japonského ostrova Hokkaido a prefektúry Aomori a krajnom severe hlavného japonského ostrova Honšu, aby sa ukryli vo svojich domovoch. Severná Kórea odpálila v utorok už piatu balistickú raketu za uplynulý týždeň. Japonský minister obrany Jasukazu Hamada spresnil, že raketa preletela vzdialenosť približne 4600 kilometrov. Išlo o najdlhšiu horizontálnu vzdialenosť severokórejskej rakety.

K prvému odstrelu došlo pred štvrtkovou návštevou americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej v Južnej Kórei, k druhému niekoľko hodín po jej odchode z krajiny. Južná Kórea, Japonsko a USA následne v piatok zorganizovali trojstranné protiponorkové cvičenia vo Východnom mori. Cvičenie sa uskutočnilo po tom, čo juhokórejskí predstavitelia počas uplynulého víkendu upozornili, že Pchjongjang by sa mohol pripravovať na odpálenie balistickej rakety z ponorky.

Severokórejský test balistickej rakety odsúdil aj hlavný tajomník úradu japonskej vlády Hirokazu Macuno. Označil ho pritom za bezprostrednú hrozbu pre región i svetové spoločenstvo. Odpálenie rakety odsúdilo aj indo-tichomorské velenie ozbrojených síl USA. "Spojené štáty odsudzujú takéto kroky a vyzývajú KĽDR, aby sa zdržala ďalších protiprávnych a destabilizujúcich aktov," uviedlo vo vyhlásení.

Biely dom zároveň podľa agentúry AFP uviedol, že konzultuje so svojimi spojencami v súvislosti s ráznou reakciou na najnovší severokórejský test. Išlo dovedna o siedmy prípad, kedy Severná Kórea vystrelila raketu ponad Japonsko. Naposledy sa tak stalo v roku 2017. Najnovšia strela podľa japonských zdrojov dopadla do Tichého oceánu zhruba 3000 kilometrov východne od Japonska. Japonsko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v čínskom Pekingu odovzdalo oficiálny protest severokórejskej ambasáde v Číne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy