Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sestra Moniky Jankovskej Andrea Haitová zatiaľ neprišla o sudcovský talár. Čelí však ďalšiemu stíhaniu
Zdielať na

Sestra Moniky Jankovskej Andrea Haitová zatiaľ neprišla o sudcovský talár. Čelí však ďalšiemu stíhaniu

BRATISLAVA / Sudkyňa Andrea Haitová, známa aj z kauzy Búrka, zatiaľ o svoj talár neprišla. Disciplinárny senát ju oslobodil spod obvinení, že klamala o vymazaní komunikácie z aplikácie Threema vo svojom telefóne. Nedokázali jej ani to, že by klamala o známosti s Marianom Kočnerom. Sestra Moniky Jankovskej však naďalej čelí ďalšej disciplinárke a aj trestnému stíhaniu.

Keď sa prevalila komunikácia Mariana Kočnera s niektorými sudcami v aplikácii Threema, súdna rada si predvolala aj Andreu Haitovú. Kočner ju totiž spomínal v správach s jej sestrou Monikou Jankovskou pod prezývkou Hrachová. A súdna rada zistila, že Haitová si z telefónu vymazala správy aj kontakty.

Vtedajšia šéfka súdnej rady Lenka Praženková následne dala podnet na disciplinárne stíhanie sudkyne. Nie pre samotné premazanie telefónu, ale preto, že Haitová o tom podľa nej klamala, čo je nezlúčiteľné s povolaním sudcu. Jednak, keď tvrdila, že nepozná Kočnera a tiež, keď hovorila, že komunikáciu si mazala priebežne, nie v reakcii na prevalenie Threemovej kauzy. "Keby som dobrovoľne ako jedna z mála nešla na osobitnú komisiu, tak tu možno asi nestojím a nedostala by som takúto odmenu," vyjadrila sa Haitová.

Zo súdu napokon odchádzala oslobodená. Z vyšetrovania totiž vyšlo najavo, že čas, kedy odstránila komunikáciu, nevedela ustáliť ani polícia. "Toto je uzavretá záležitosť, od začiatku sme trvali na nevine a sme radi, že najvyšší správny súd nám dal za pravdu. Rozhodnutie súdu rešpektujem, bolo vynesené po náležitom dokazovaní," povedal advokát Haitovej Jiří Kučera. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy