Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za diaľničnú známku zaplatil, no chcú od neho ďalších 160 eur. Muž upozorňuje na problémy v Maďarsku
Zdielať na

Za diaľničnú známku zaplatil, no chcú od neho ďalších 160 eur. Muž upozorňuje na problémy v Maďarsku

HUMENNÉ / Muž z Humenného upozorňuje na peripetie, ktoré trápia nejedného Slováka. Na dovolenku letel z Budapešti a hoci si za maďarskú diaľničnú známku riadne zaplatil, po desiatich mesiacoch si v schránke našiel pokutu. Ak ju neuhradí, čaká ho súd.

Diaľničnú známku kúpil hneď po vstupe do Maďarska. Odcestoval na dovolenku, vrátil sa naspäť do Humenného a po desiatich mesiacoch našiel v schránke pokutu za údajne neoprávnené použitie spoplatnených ciest v Maďarsku. Poslala ju slovenská advokátska kancelária, ktorá tieto pokuty za maďarskú spoločnosť vymáha. "Ako môže advokátka kancelária na Slovensku zistiť, kto je majiteľom auta? Za cestu tam a späť je suma 160 eur," sťažoval sa vodič Michal Goroľ.

Podla zástupcu advokátskej kancelárie, ktorá sankcie vymáha, veľmi často dochádzka k tomu, že si kupujúci riadne neskontroluje údaje o vozidle a môže napríklad dôjsť k preklepu v evidenčnom čísle. "Splnil som všetko to, čo odomňa na benzínke žiadali. Nadiktoval som ŠPZ, žil som v tom, že pracovníčka si povinnosti splnila. Zaregistrovala auto, ja som zaplatil - ona spokojná, ja spokojný," skonštatoval šofér.

Za matricu zaplatil zo svojho bankového účtu. Podla vymáhačskej spoločnosti ale potvrdenie o úhrade nestačí. "Náležité posúdenie dôvodnosti námietky 'riadne som zaplatil' je možné len na základe predloženia samotného oprávnenia pre používanie spoplatnených ciest v Maďarsku obsahujúceho evidenčné číslo vozidla, znak štátu registrácie vozidla, poplatkovú kategóriu, dobu platnosti oprávnenia, 21-miestny číselný kód oprávnenia, údaje predajcu a miesto predaja," uvádza v stanovisku.

E-matricu preto odporúčajú uchovávať dva roky po uplynutí platnosti. "Ak si kupujúci potvrdenie o kúpe e-matrice napriek odporúčaniu neodložil, môže si jeho kópiu vyžiadať u predajcu, kde si e-matricu kúpil," dodáva. Goroľ na to však má trochu iný názor. "To sa budeme hrať na debilov? To vážne si myslíte, že 200 kilometrov sa pôjdem hádať s pracovníčkou?" rozhorčene zvolal.

Ak zaplatí do 60 dní, kancelária od neho žiada dovedna 160 eur. Po tejto lehote to už je 450. Najjednoduchšie je zaplatiť a je po probléme. Z princípu to však urobiť nechce. Proti výzve podal odpor. "Tu nikoho neťaží, že ja som zaplatil diaľničnú známku a čo sa s tými peniazmi dialo? Boli prijaté do systému firmy, identifikovali platbu a namiesto toho som bol postavený pred výzvu zaplatiť s poplatkami sankcie. Je to mafiánsky spôsob ako získavať ľudí, ktorým sú vnucované pohľadávky," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy