Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Počet pokusov o samovraždu u mladistvých stúpa. Psychológovia odkazujú: Pomoc existuje!
Zdielať na

Počet pokusov o samovraždu u mladistvých stúpa. Psychológovia odkazujú: Pomoc existuje!

BRATISLAVA / Podľa Národného centra zdravotníckych informácií počet samovražedných pokusov stúpa v skupine mladistvých vo veku do 19 rokov. Prispieva k tomu aj fakt, že často nemajú prostriedky na vyhľadanie odbornej pomoci a obávajú sa stigmatizácie. V sobotu, 10. septembra, si pripomíname Svetový deň prevencie samovrážd - psychológovia odkazujú, že pomoc existuje!

Psychológovia z občianskeho združenia IPčko (Internetová poradňa pre mladých ľudí) sa s ľuďmi na hrane života stretávajú denne. "Ľudia nás v tejto súvislosti kontaktovali 8839-krát. V krízovom momente pokusu o samovraždu sa na nás obrátilo 1 817 ľudí," informuje psychológ, riaditeľ Ipčka Marek Madro. 

Samovražda je taká tragická udalosť, že okrem človeka, ktorý sa rozhodol vziať si svoj vlastný život, zasiahne v priemere podľa štatistík ešte ďalších 135 ľudí – cez rodinu, blízkych až po priateľov. "Kľúčový na záchranu života, v zmysle úvah o samovražde, je prvý kontakt, ktorý zmenší fatalitu v pacientovom uvažovaní a nahradí ju inými možnosťami riešenia toho jeho problému," uviedla Ľubomíra Izáková, hlavná odborníčka pre psychiatriu na Ministerstve zdravotníctva SR. 

IPčko vybudovalo mapu prvej psychologickej pomoci

"Tvorí ju sieť ôsmych centier krízovej intervencie - tzv. Káčok. Sú anonymné a bezplatné," informuje Madro. Nachádzajú sa v Bratislave, Trnave, Prešove, Košiciach, a Banskej Bystrici. Čoskoro sa otvoria aj v Žiline a v Trenčíne.

IPčko zároveň tento rok pripravilo osvetovú kampaň s názvom #BODKOCIARKA, ktorou chce vyjadriť podporu ľuďom, ktorí zažívajú neznesiteľnú duševnú bolesť a odkázať im, že pomoc existuje. "Bodka symbolizuje koniec a čiarka znamená pokračovanie. Pre ľudí, ktorí sa pokúsili o samovraždu, je znakom nádeje a odhodlania pokračovať v živote ďalej," hovorí psychologička Zuzana Juráneková. 

Duševné zdravie pomáha vyriešiť okrem intervenčného výjazdového tímu aj webová stránka chcemsazabit.sk."Veľmi často vyhľadávajú na nete slová, ktoré súvisia so samovraždou, a práve táto stránka reprezentuje najčastejšie vyhľadávané spojenie. Pomáha v rámci pomoci, kontaktom na odborníkov," tvrdí Madro. Ľudia, ktorí potrebujú psychologickú pomoc, sa môžu obrátiť aj na odborníkov v rámci linky 0800 500 333. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy