Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Najvyšší súd vrátil kauzu hudobníka Jaroslava Pagáča na prvostupňový súd
Zdielať na

Najvyšší súd vrátil kauzu hudobníka Jaroslava Pagáča na prvostupňový súd

BRATISLAVA / Najvyšší súd vrátil kauzu hudobníka Jaroslava Pagáča na prvostupňový súd. Špecializovaný trestný súd mu za distribúciu extrémistických materiálov ešte minulý rok vymeral 4-ročné nepodmienečné väzenie. Po tohto-týždňovom verdikte Najvyššieho súdu sa celý súdny proces začne odznova.

Folkový spevák Jaroslav Pagáč čelí obžalobe z distribúcie predmetov s extrémistickou symbolikou. Najvyšší súd na pojednávaní uviedol, že prvostupňový súd musí preskúmať vzťah medzi ním s už odsúdenými svedkami za extrémizmus, pretože nie je isté, či tričká predával a distribuoval len na základe ich obchodno-právneho vzťahu alebo či sa skupina poznala už dlhšiu dobu a bola medzi nimi vytvorená užšia spojitosť. Na odevoch bol zobrazený kolovrat - niektorí ho považujú za staroslovanský symbol slnka, ďalší ho však spájajú s nacizmom.

"Čo sa týka novopohanstva a extrémizmu, tie sa navzájom nevylučujú, koniec koncov aj najneslávnejšie známy symbol svastika vychádza pôvodne z hinduistickej tradície," konštatoval politológ Tomáš Nociar. "Ja som tu 2 roky bojoval, aby som vysvetlil súdu, že nemôže ísť človek do kriminálu za použitie legálneho symbolu. V tomto procese bolo nezákonné všetko. Nikdy som nevidel toľko nezákonností vo všetkých konaniach, ktoré som zastupoval spolu ako v tomto konaní," vyjadril sa obhajca Adam Puškár. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal odvolanie aj proti oslobodeniu ženy známeho hudobníka, senát ho však zamietol ako nedôvodné. Sudca okrem toho vytýkal Špecializovanému trestnému súdu subjektívne vnímanie obžalovaného podľa jeho výzoru, čím ho nepriradil k vyznávačom pohanských tradícií, ale skôr k nacistickým prívržencom. Špeciál mal navyše podľa senátu nahradzovať vo výrokovej časti funkciu prokurátora.

Najvyšší súd v záverečnom rozhodnutí pripomienkoval aj záležitosť, ktorá sa týkala znalcov. Tí neboli zapísaní v oficiálnom registri. "Ale ak by sme aj vychádzali z toho, čo uviedli znalci, je potrebné povedať, že ich vyjadrenia nie sú dostatočne konzekventné na to, aby bolo možné bezpečne a bez akýchkoľvek pochybností ustáliť, či sa jednalo o extrémistický materiál," povedal sudca. "Je populárny predovšetkým v pravicovo-extrémistických kruhoch, vystupuje na akciách organizovaných extrémnou pravicou, udržiava kontakty s extrémne pravicovými politikmi a aktivistami a značnú časť jeho fanúšickej základne tvoria ľudia sympatizujúci s extrémnou pravicou," dodal politológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy