Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prichádza zmena legislatívy: Už aj 14-roční budú za alkohol pykať
Zdielať na

Prichádza zmena legislatívy: Už aj 14-roční budú za alkohol pykať

BRATISLAVA / Za bitky, alkohol či vandalizmus už budú zodpovední aj 14-roční. Takúto novelu pripravuje rezort vnútra. Doteraz bola hranica priestupkovej zodpovednosti tínedžerov o rok vyššia. Vandalizmus a alkohol býva pritom vstupnou bránou k trestným činom.

S vekom pribúda aj zodpovednosť. To sú slová, ktorými boli mnohí vedení od našich rodičov. Metlou ľudstva je pritom aj alkohol, ktorý mnohí skúšajú už v mladosti. "Kontakt s alkoholom vždy robí nejakú šarapatu. Je tam rozvoj nežiadúcich sociálnych fenoménov, ako je vandalizmus a kriminalita. To už ide ruka v ruke so žúrovaním," vyjadrila sa Barbora Kucharová, psychologička.

Vandalizmus a alkohol býva vstupnou bránou k trestným činom

Rezort vnútra po novom plánuje zmenu. Kým doposiaľ 14-roční vyviazli bez trestu, na rozdiel od tých, ktorí sú o rok starší, v budúcnosti tak tomu byť nemusí. Doposiaľ zodpovednosť niesli rodičia. Mestská polícia v Bratislave v tomto roku štatisticky predbehla ten minulý v počte mladistvých, ktorých prichytili pod vplyvom alkoholu. "Výrazne sme zvýšili kontroly alkoholu u mladistvých a maloletých osôb. Budeme v tom aj pokračovať," uviedla Barbora Krajčovičová, hovorkyňa mestskej polície.

Novela sa bude týkať napríklad aj krádeží. Ak sa 14-ročný tínedžer rozhodne kradnúť v obchode a jeho krádež presiahne škodu 266 eur, za svoje činy bude musieť pykať. "My chceme dva legislatívne prúdy zrovnoprávniť tak, aby mal rovnakú zodpovednosť 14-ročný občan," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra Slovenskej Republiky.

Novela tohto zákona zatiaľ nie je platná, o to akú podobu bude mať rozhodne pripomienkové konanie, ktoré je naplánované na október. Od 14-ročných sa tak bude vyžadovať väčšia zodpovednosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy