Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mladé dievča zo Slovenska: Legendárny šachista Karpov jej ponúkol remízu
Zdielať na

Mladé dievča zo Slovenska: Legendárny šachista Karpov jej ponúkol remízu

POLTÁR / Agátka je dievčatko, ktoré do svojich dvoch rokov vyrastalo v osade. Nebyť jej otca, možno by tam žila dodnes a zrejme by ani netušila, čo je to šach. Bojoval, aby ju získal do vlastnej starostlivosti a vďaka nemu je z nej výborná šachistka, jediná Rómka medzi slovenskými súťažiacimi. Dokonca, si už zahrala si aj so slávnym šachistom Karpovom, ktorý jej ponúkol priateľskú remízu.

Ku tejto kráľovskej hre priviedol školáčku jej vlastný otec, ktorý ju neskôr aj trénoval. Agátka prvýkrát držala šachovú figúrku, keď mala ešte iba 6 rokov. Ešte v škôlke zbila troch dotieravých spolužiakov, pretože nad nimi chcela zvíťaziť. Otec jej vtedy ukázal, že sa to dá aj inak. "Vravím, že skús rozumom. A ona, že ako? Neviem, ešte čítať písať a vtedy som jej hovoril o šachu. Bez ohľadu na vek môže porážať aj dospelých," uviedol otec Milan Berko. Agátku šach zaujal hlavne preto, lebo v ňom mohla vyhrávať.

Najlepšia bola už od začiatku

Otec vtedy viedol šachový krúžok Hrochotskí jazdci a vďaka nemu si hru zamilovalo množstvo rómskych detí, medzi ktorými bola aj Agátka. "Ako 6-ročná porazila jedného z mojich najlepších zverencov, a potom začala porážať aj všetkých ostatných," povedal otec. O dva roky neskôr porazila aj jeho. "Asi môj prvý najväčší úspech bol, keď som porazila svojho ocina a môj druhý cieľ, je poraziť môjho trénera," vyjadrila sa šachistka.

Na veľkú súťaž sa ale nemusí nedostať

Z vážnych osobných dôvodov dva roky netrénovala, teraz opäť všetko dobieha. Šach rozvíja inteligenciu a logické myslenie. "Tiež tam treba hlavne prepočítavať," dodala šachistka. Na svoju dcéru je Milan právom hrdý, pretože si zahrala s najväčšími šachovými majstrami. Ako 8-ročná vyhrala slovenské Grand Prix a na Majstrovstvách EÚ získala šieste miesto. Otec povedal, že sa tento rok nebude môcť zúčastniť Majstrovstiev EÚ, či iných súťaží, pretože je to finančne náročné. 13-ročná šachistka je síce v nadačnom programe Divé Maky, ktorý ich pravidelne podporuje a pomáhajú im aj iní sponzori. Náklady sú ale vysoké, a preto je otázne, či sa tento rok ešte na nejakú súťaž dostane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy