Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chlap na terénnej motorke v Národnom parku na smrť desí jelenice a jelenčatá
Zdielať na

Chlap na terénnej motorke v Národnom parku na smrť desí jelenice a jelenčatá

MALÁ FATRA / Neznámy muž sa na motorke preháňal po lúke medzi dedinami Belá a Dolná Tížina a naháňal lane. Pochopiteľne, nemal tam čo robiť a ochranári zvažujú, že podajú trestné oznámenie. Dúfajú, že tohto človeka sa podarí odhaliť.

Motorkár pomaly schádzal dolu lúkou, kde sa predtým pokojne pásli väčšie a menšie lane.

Spozorneli, keď začuli hlasný zvuk motora a okamžite sa snažili utiecť do bezpečia. A zarážajúce pritom je, že motocyklista namiesto toho aby zastal, pridal plyn a začal ich naháňať. "Môže dôjsť k tomu, že tie jelenčatá sa môžu polámať alebo aj jelenica pri tom zbesilom úteku. Môže nastať situácia, že tie zvieratá, sa vyčerpú, uštvú sa, napijú sa ľadovej vody a môže dôjsť k zápalu pľúc," informuje vedúci odboru strážnej služby v Malej Fatre Pavol Židek. 

Muž na motorke plašil aj iné zvieratá. "Zver si hlavne v tomto období zaslúži pokoj, lebo je čas, kedy sa odchovávajú mláďatá a zver veľmi citlivo reaguje na akýkoľvek stres," dodáva Pavol Židek. Nielenže ľakal lane, na tomto území nemal jazdiť na terénnej motorke. "Porušil jednoznačne zákon, pretože vstup motorovými vozidlami na lesné a poľné cesty, ak nie ste vlastník tohto pozemku, je trestným činom," povedal Alojz Kaššák, viceprezident poľovníckej komory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy