Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na mieste rozsiahleho požiaru v Čechách sa už objavujú kriminalisti. Les pravdepodobne niekto zapálil
Zdielať na

Na mieste rozsiahleho požiaru v Čechách sa už objavujú kriminalisti. Les pravdepodobne niekto zapálil

ČESKÉ ŠVAJČIARSKO / Českí hasiči sa spolu s posilami stále snažia bojovať s rozsiahlym požiarom, aký nemá u našich susedov obdobu. Plamene sa už nešíria, ale požiar ani zďaleka nie je pod kontrolou. Na mieste pomáhajú aj Slováci.

Piaty deň požiaru bol nemenný. Vo vzduchu lietali vrtuľníky, prístupové cesty strážili policajti a zasahovali všetky záchranné zložky. Záchranári v centre Hřenska zaparkovali kamión s kapacitou 19 ťažko zranených. Majú plné ruky práce s drobnými zraneniami hasičov.

"Využívame naše štvorkolky, už sme dokonca dvoch hasičov s ľahším zranením prevážali, pretože to bolo v ťažko prístupnom teréne," priblížil hovorca českej polície Daniel Vítek.

"Najčastejšie ošetrujeme ľudí pre vyčerpanie z horúca, z únavy, a potom drobné poranenia pri prácach hasenia. Do dnešného dňa máme desiatky ošetrených pacientov," uviedol lekár Martin Spurný.

Na mieste požiaru, aj keď zatiaľ opatrne, sa už objavujú kriminalisti, budú pátrať po vinníkovi. Majú miesto, kde začalo horieť a podľa správcov parku niekto lesy v chránenom kraji zapálil. Úmyselne, alebo napríklad ohorkom z cigarety, alebo robením ohňa.

"Prirodzené príčiny môžeme vylúčiť spoľahlivo. V našom regióne je to len blesk, takže vieme, že v posledných dvoch týždňoch žiadna búrka nebola. Je tu nejaká flegma zapríčinenia toho ohňa," povedal Tomáš Salov, hovorca parku České Švajčiarsko.

"Hľadanie miesta činu bude možno prvýkrát, až keď nám to hasiči umožnia. Budeme využívať aj leteckú službu kolegov z odboru služobnej kynológie," povedal Vítek.

Policajti už vypočúvajú majiteľa dronu, ktorý značne skomplikoval prácu záchranárskym vrtuľníkom. Za trestný čin mu hrozí až väzenie.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy