Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Policajné zložky nepretržite monitorujú hranice. Sledujú možný obchod s deťmi, od začiatku vojny preverili desiatky podnetov
Zdielať na

Policajné zložky nepretržite monitorujú hranice. Sledujú možný obchod s deťmi, od začiatku vojny preverili desiatky podnetov

BRATISLAVA / Chaos, zúfalstvo aj odlúčenie od najbližších. Pre bežných ľudí sú to kritické situácie, no zločinci, ktorí obchodujú s ľuďmi na takéto chvíle priam striehnu. Policajné zložky preto sledujú aj možný obchod s deťmi. Od začiatku vojny na Ukrajine preverili už desiatky podnetov.

Cez hranicu bežali s plyšovým medvedíkom v rukách a to bolo jediné, čo si stihli z detskej izby vziať. Od februára prekročilo našu východnú hranicu už vyše 640-tisíc vojnových utečencov z Ukrajiny, vrátane detí.  

Väčšinou prichádzajú deti cez hranice v sprievode mamy alebo starých rodičov. No vyše 140 detí prišlo na Slovensko úplne samých a riziko trestnej činnosti je práve na týchto miestach vyššie. Hranice však nepretržite monitorujú policajné zložky aj v civile. Rátali s mnohými situáciami, na ktoré sú vycvičení a zamerali sa aj na možné obchodovanie s deťmi. Od začiatku vojny doposiaľ zaznamenali už niekoľko desiatok podozrení.

"Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii vykonala takmer 30 preverení, ktoré prvotne vykazovali znaky takéhoto konania. Nepotvrdil sa však ani jeden prípad obchodovania s ľuďmi," uviedla hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Dôkladne kontrolujú hlavne tie dospelé osoby, ktoré s maloletým dieťaťom hranicu prekračujú. Pohraničná stráž preveruje, či ich majú v rodičovskej starostlivosti a vedia to patrične preukázať.

"V prípade maloletých, ktorí cestujú bez sprievodu, zabezpečí pohraničná stráž dôkladnými kontrolami cestovných dokladov a sprievodných dokladov, aby maloletí neopustili územie proti vôli osôb, ktoré ich majú v rodičovskej starostlivosti," priblížila Eliášová.

Na Slovensku bola vytvorená aj Národná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi. Obchodovanie s ľuďmi patrí spolu s obchodovaním s drogami a nelegálnymi zbraňami medzi tri najvýnosnejšie najrýchlejšie sa rozvíjajúce druhy organizovanej trestnej činnosti vo svete. 

Najčítanejšie správy