Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Masová streľba v baroch. Zomrelo 19 ľudí, ďalší sú v kritickom stave
Zdielať na

Masová streľba v baroch. Zomrelo 19 ľudí, ďalší sú v kritickom stave

Zdroj: SITA

JOHANNESBURG / v sobotu večer, 10. júla, zomrelo na dvoch miestach v Juhoafrickej republike pri masovej streľbe 19 ľudí. Na oboch miestach sa strieľalo v baroch, motív činov nie je známy.

Štrnásť ľudí v noci zabila skupina ozbrojených ľudí v bare v Sowete pri Johannesburgu, ďalší štyria zahynuli niekoľko hodín predtým pri streľbe v Pietermaritzburgu na východe krajiny.

V Sowete boli policajti privolaní krátko po polnoci. "Keď sme dorazili, bolo tam 12 mŕtvych," povedal poručík polície v provincii Gauteng Elias Mawela. Do nemocnice bolo prevezených 11 zranených, z ktorých traja neskôr zomreli. Stav troch zranených je kritický. Obete sú vo veku 19 až 35 rokov. "Strelci boli maskovaní a prišli v minibuse, ktorý fungoval ako taxík," povedali svedkovia.

V Pietermaritzburgu na miesto dorazili v aute dvaja útočníci v sobotu večer a začali strieľať na hostí. Dvaja zomreli na mieste a dvaja neskôr v nemocnici.

Incident v Sowete obnovil debatu o prevádzkových hodinách barov a predaji alkoholu, ktorá sa vyhrotila po júnovej tragédii v meste East London. V tamojšom klube v noci na 26. júna zomrelo 21 mladých ľudí, ktorí oslavovali koniec skúškového obdobia. Príčina ich smrti stále nie je úplne jasná, špekuluje sa, že sa nadýchali toxickej látky alebo sa otrávili jedlom či pitím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy